poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Sernik Zebra

Witam Serdecznie !
Razem z mężem uwielbiamy serniki. Mamy swoje 3 ulubione : ) Krakowki, Królewski i Gotowany no i nigdy nie pogardzimy serniko-makowcem : )
Ten sernik smakuje bardzo podobnie jak sernik gotowany dlatego piekę je zamiennie.
Przepis ten dostałam od sąsiadki. Ona zawsze go piekła na wyjątkową okazję ze względu na jego ciekawy wygląd. Sernik ten jest bez spodu. Ja preferuje kiedy coś jednak mogę gryźć w połączeniu z resztą ciasta ale w tym wypadku wszystko łączy się w idealną całość.  Musicie koniecznie go wypróbować ! 
Nauczyłam się kiedyś, że najlepszy sernik wyjdzie nam z prawdziwego twarogu niż z wiaderkowego chociaż nie ukrywam, że zdarza mi się korzystać z przepisów, które zawierają ser z wiaderka i nie zawsze warto zamieniać go na kostkę twarogu ponieważ może to zmienić konsystencję oraz smak ciasta. 
Ciasto robi się naprawdę ekspresowo !

Składniki:
  • 4 kostki twarogu zmielonego śmietankowego ( może być tłusty lub półtłusty )
  • 250g serka mascarpone
  • 4 jaja
  • 220g cukru drobno zmielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao deserowego bez tłuszczu
  • 12g cukru wanilinowego
Polewa: 
  • 100g czekolady gorzkiej 70% ( może być 60% )
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao deserowego

Do miski przekładamy kostkę twarogu, dodajemy cukier i mąki. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy kolejną kostkę, miksujemy aż twaróg ładnie wkomponuje się w masę. Tak postępujemy z pozostałą częścią twarogu. Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ twaróg jest suchy i będzie nam ciężko go ujarzmić : )

Następnie dodajemy jajo, miksujemy do połączenia się z masą i postępujemy tak z pozostałymi jajkami. 
Masę dzielimy na pół: jedną część przekładamy do osobnej miski, wsypujemy przesiane kakao i mieszamy aż masa stanie się idealnie kakaowa. 

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Następnie nakładamy dosyć sporą łyżką, np. mniejszą chochlą porcję ciasta jasnego, a na nią porcję ciasta kakaowego. Można użyć łyżki stołowej i nałożyć wtedy 2 porcje ciasta. 
Postępować tak aż do zużycia całej masy. Na koniec można lekko potrząsnąć blaszką aby ciasto miało równą taflę. 
Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do ok 130 stopni i pieczemy następną godzinę. 
Ja piekłam w termoobiegu. Pamiętajcie, że ma on wyższą temperaturę o około 20 stopni od normalnego systemu góra-dół. 

Kiedy ciasto się już upiecze, pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 30 minut. Następnię stawiamy blaszkę na kratce, na blacie do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie robimy polewę. 
Do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy przesiane kakao i masło. Podgrzewamy do momentu kiedy masło się dokładnie rozpuści a następnie ściągamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż masa stanie się idealnie gładka. Jeśli polewa okaże się zbyt gęsta można dodać 2 łyżki gorącego mleka. 
Polewamy sernik i odstawiamy do jej pełnego zastygnięcia. Po tej czynności należy ciasto włożyć do lodówki, przykryć folią aluminiową i trzymać przez całą noc : ) Oczywiście jeżeli macie ochotę na sernik wcześniej nic nie stoi na przeszkodzie ale następnego dnia od razu poczujecie różnicę w smaku. Sernik potrzebuje pobyć w zimnym dosyć sporo czasu, ponieważ masa serowa uzyska w ten sposób idealną zbitą konsystencję. 




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...