Życzę Wam dużo radości, pomyślności, pozytywnych wibracji i dużo motywacji do realizacji celów.
Wigilię w tym roku spędziłam u rodziny kuzyna natomiast oni przyjechali do nas w Pierwszy Dzień Świąt. Bardzo chciałam zacząć wspólne biesiadowanie od gorącej zupy i zdecydowałam się na żurek z tego względu, że Barszcz grał pierwsze skrzypce w Wigilię.
Żurek jest bardzo królewski, gęsty i lekko kwaśny z dużą ilością majeranku : ) uwielbiam zamaczać w nim pajdę dobrego chleba.
Zapraszam !
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1-2 pętka białej surowej kiełbasy
- 500g pieczonego boczku
- 1,5l wody
- 500ml zakwasu na żurek
- sól i pieprz
- majeranek
- 4 ugotowane jajka
- 2 obrane ząbki czosnku
Zaczynamy od boczku. Odkrajamy skóry i tłuste kawałki i przekładamy je na dno garnka, w którym będziemy gotować żur. Ustawmy palnik na średnią moc i pozwólmy aby z boczku wytopił się tłuszcz. Pozostałe mięsko pokrójmy w kostkę, które poźniej dodamy do gotowej zupy. Kiedy uznamy, że tłuszcz wytopił się wystarczająco wlejmy do garnka odmierzone 1,5l wody. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na gazie do lekkiego pyrkania. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki a następnie na cztery małe kawałki. Dorzucamy do wywaru. Dodajemy surową kiełbasę i gotujemy przez około 20 minut aż będzie gotowa, następnie wyciągamy ją i kroimy na półksiężyce. Ząbek przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Kiedy uznamy, że marchewka jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki, pokrojony boczek oraz kiełbasę. Proszę samemu ocenić czy należy dodać 3 czy 4 ziemniaki. Każdy preferuje żurek w innej postaci. Ja osobiście lubię kiedy jest gęsta ale więcej w niej płynu aniżeli ziemniaków/marchewki/kiełbasy. To samo się tyczy kiełbasy : )
Proszę mieć na uwadze, że ziemniaki miękną dosyć szybko. Następnie wlewamy zakwas i mieszamy łyżką. Gotujemy zupę przez kolejny 10 minut ciągle mieszając. Żurek starajmy się gotować na bardzo małym gazie i pod przykryciem dzięki czemu smaki poszczególnych dodatków będą miały szanse wydobywać się bardzo powoli i nadadzą zupie królewski aromat i szlachetność. Na koniec przyprawy solą, pieprzem i obficie posypmy majerankiem. Przy podawaniu do miski dodajmy pół jajka ( chyba że ktoś woli całe : )
P.S.
Jeśli żurek wyjdzie nam zbyt gęsty dolejmy wody, jeśli zbyt rzadki zagęśćmy mąką.
Do zupy można dodać śmietankę 30%. Ja tym razem pominęłam ze względu na ciężkość pozostałych potraw.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz