poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Domowa Grochówka na Boczku

Witam Serdecznie !
Wiem, że są różne szkoły gotowania zupy grochowej, niejedna z nich zapewne lepsza od przepisu, który chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować ale szczerze chciałabym polecić sposób w jaki gotuję moją grochówkę. Zupa wychodzi szlachecka, idealnie gęsta (łycha nie stoi, zupa nie jest wodnista), smakowicie pachnąca boczkiem. Jest to mój sprawdzony przepis, nie wymaga większych kosztów związanych z zakupem mięsiwa, które w tej zupie jest podstawą. 
Zapraszam : )




Składniki:

  • 700g wędzonego boczku
  • 400g grochu połówki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4 średnie marchewki
  • sól/ziarenka smaku, pieprz
  • suszony majeranek
  • liść laurowy

Boczek kroimy w średniej grubości plastry, odkrajamy część tłustą i przekładamy na dno garnka, w którym będziemy gotować zupę. Ustawiamy garnek na gazie, nastawiamy na średnią moc i wytapiamy tłuszcz ( warto zrumienić trochę słoninę co mocno podkręci smak zupy ). 
W między czasie kroimy jadalną część boczku na dosyć spore kawałki, a następnie podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Ja lubię kiedy boczek jest dosyć przypieczony : )
Następnie obieramy marchewkę, kroimy na spore kawałki. 
Kiedy uznamy, że tłuszcz się już wytopił wlewamy do garnka 2l wody, wrzucamy kilka liści laurowych, marchewkę, zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok 40 minut. 
w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Kiedy wywar będzie już gotowy, wyciągamy skóry a następnie dodajemy groch ( groch warto wcześniej przepłukać pod biężącą, zimną wodą ). Ziemniaki należy wrzucić w momencie kiedy groch będzie już miękki, ponieważ zajmuje im chwila na ugotowanie się. 
Dorzucamy również podsmażony boczek, aby zupa nabrała smaku. 
Na sam koniec przyprawiamy solą/ziarenkami smaku, pieprzem i majerankiem.

Proszę się nie martwić, że marchewka będzie zbyt rozgotowana. Wywar jest gotowany na małym ogniu a powolne gotowanie marchewki sprawi, że grochówka będzie miała lekko słodkawy smak ale taki idealnie wyważony. 

Odstawiamy zupę. Przy jej odgrzewaniu może się tak zdarzyć iż będzie trzeba dolać do niej odrobinę wody w celu jej rozrzedzenia ale nie będzie to duża ilość : )

Można dodać do zupy trochę kiełbaski jeśli ktoś lubi jej posmak. Ja tak zazwyczaj robię i postępuję z nią tak jak z kawałkami boczku.




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...