wtorek, 17 kwietnia 2018

Twarożek ze Szczypiorkiem do Chleba

Witam !
Dzisiaj podaję przepis na tradycyjny twarożek ze szczypiorkiem, który idealnie nadaje się do smarowania świeżego pieczywa. Świetny pomysł na śniadanie oraz kolację. Co prawda robię go często ale kojarzy mi się zawsze z nadchodzącą wiosną i świeżymi warzywami, które można do niego dodać. Jesienią i zimą przygotowauję go ze szczypiorkiem natomiast wiosną i latem obowiązkowo dodaję rzodkiewkę.
Preferuję twarożek z twarogu już zmielonego, ponieważ ma wtedy gładką i puszystą konsystencję ale każdy twaróg spełni swoją funkcję znakomicie : )


Składniki:

  • 250g twarogu śmietankowego/tłustego/półtłustego zmielonego
  • 5 kopiastych łyżek jogurtu greckiego
  • 5 pasków szczypioru
  • sól i pieprz
Twaróg przekładamy do większego naczynia a następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego. Mieszamy dokładnie. Jeśli serek nadal jest suchy dodajemy więcej jogurtu, następnie solimy i pieprzymy do smaku. W międzyczasie siekamy drobno szczypiorek i wrzucamy do masy i dokładnie mieszamy do połączenia. Twarożek doprawić wedle uznania. Ja swój twarożek lubię dosyć słony i wilgotny dlatego dodaję więcej jogurtu : )




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...