środa, 28 marca 2018

Racuchy Drożdzowe

Uwielbiam kluski, pierogi, racuchy, placuszki, pyzy....wszystko co mączne : )
Od kilku dni chodziły za mną najprawdziwsze racuchy na drożdzach. Mąż zadowolony bo w końcu coś kalorycznego i niefit ; )
Przepis pochodzi z bloga moje wypieki.


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • jajo
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w środku dołek po czym wkruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dolać resztę mleka, dodać jajo i dokładnie wyrobić ciasto używając drewnianej łyżki.
Następnie pzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.

Przygotować patelnię: rozgrzać ją wraz z olejem ale pamiętajmy, że nie może to być zbyt wysoka temperatura. Powiedziałabym, że mniej więcej tak jak na kotlety schabowe. Przygotować sobie w kubku gorącą wodę, w której za każdym razem kiedy nałożymy porcję ciasta na patelnię zamoczymy łyżkę w wodzie, aby ciasto lepiej nam się nabierało. 
Jedna kopiasta łyżka ciasta jest wystarczającą porcją. Smażymy do zrumienienia i przewracamy na drugą stronę.

Można posypać cukrem pudrem ( moja ulubiona wersja ), zjeść z dżemem i bitą śmietaną lub z owocami.




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...