poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Drożdżówki z Serem

Za każdym razem kiedy jestem w polskich delikatesach uśmiechają się do mnie wszelkie drożdżówki, pączki i gniazdka, które są pięknie ułożone w wiklinowym koszu. Pomimo, że wyglądają niesamowicie apetycznie to niestety po pierwszym kęsie zawsze przeżywam zawód...bo zawsze muszę jeść suchą bułę drożdżową, w której nie ma praktycznie nadzienia. Tak też ostatnio dałam się nabrać gdy byłam w odwiedzinach w Polsce i specjalnie zakupiłam drożdżówkę z serem w jednej z lepszych piekarni po czym musiałam ją zjeść z masłem bo masy twarogowej tam niestety nie było.
Tak więc powstał pomysł na domowe drożdżowe bułeczki, które razem z mężem zjedliśmy na śniadanie. Ależ to była radość : ) Smak Dzieciństwa...
Z tego przepisu wychodzi 10-12 drożdżówek





Składniki:

  • 340g mąki tortowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 40g masła
  • 3 żółtka
  • 125 ml mleka
  • 30g cukru wanilinowego
  • 500g twarogu mielonego w kostce  ( śmietankowy/tłusty )
  • 4 łyżki cukru drobno zmielonego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szklanka cukru pudru

Mleko podgrzać do momentu aż będzie ciepłe. Do małej miseczki wkruszyć drożdże, wlać połowę mleka, dodać cukier wanilinowy i 3 łyżki mąki. Dobrze rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.

Do reszty mleka dodać masło i rozpuścić, następnie zdjąć z gazu i odstawić do ostudzenia. 
Żółtka roztrzepać. W dużej misce przesiać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz wystudzone mleko z masłem. Wyrobić ciasto. Zagniatać przez 10 minut a następnie włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.

Przygotować masę twarogową. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz jajkiem. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na posypany mąką blat, uderzamy je kilka razy wałkiem, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Następnie na całą powierzchnię ciasta wyłożyć ser, dłuższy brzeg przykryć 1/3 ciasta, dokleić pozostały blat. Powstanie długi prostokąt, który należy pokroić na 10-12 wąski pasków o szerokości 5 cm. Bułki przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 15 min. Po tym czasie każdą z bułek skręcić: podnieść lewy brzeg i przełożyć na prawą stronę. 
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zmieściłam 8 na jednej powierzchni. 
Piec 20 minut w 180 stopniach ( piekłam w termoobiegu ).

Gdy bułeczki lekko ostygną polukrować. ( szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać 2-3 łyżki gorącej wody i rozmieszać na gładki i niezbyt lejący lukier ).






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...