niedziela, 19 listopada 2017

Ekspresowe Tagliatelle z Mięsem Mielonym

Witam Was Serdecznie !

Dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na bardzo szybki obiad kiedy naprawdę nie macie czasu na przygotowanie czegoś sensownego a zjadłoby się coś dobrego. Danie przyrządza się ekspresowo a smakuje rewelacyjnie.
W ogóle uważam, że mięso mielone  zawsze warto mieć w zamrażalniku bo idealnie się sprawdza w sytuacjach podbramkowych kiedy nie mamy pomysłu na jutrzejszy obiad : )
Zaletą tego dania jest to, że robi się ono same. My w tym czasie możemy usiaść w fotelu i czytać książkę.
Zapraszam !

Składniki:

  • 500g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego
  • 800g passaty w słoiku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron tagliatelle
  • sól & pieprz
  • świeża bazylia ( może być suszona )
  • suszone oregano
  • pieprz chilli
  • oliwa z oliwek
  • kawałek Parmezanu

Rozgrzewamy głeboką patelnię, wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę kroimy w większą kostkę i wrzucamy na olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ( starajmy się jej nie przypalić ). W międzyczasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez kilka minut a następnie dodajemy mięso. Kiedy mięso ładnie zbrązowieje wlewamy passatę, zmniejszamy moc palnika, dodajemy sól, pieprz, chilli, około 10 listków świeżej bazyli ( porwijmy każdy listek na kilka mniejszych części ), suszone oregano. Wymieszać to dokładnie, przykryć i gotować około 30 minut. Pamiętajmy aby sos dosyć często zamieszać łyżką. Kiedy uznamy, że sos nadaje się do podania ugotujmy ok 200-300g makaronu. Makaron zawsze wrzucam do wrzącej wody i mieszam często aby nie przywarł do dna. Już ugotowany makaron wylewam na durszlak, chwilę płuczę pod zimną wodą, aby się nie skleił i kilka razy przecinam nożem, aby go skrócić. Tym sposobem w trakcie jedzenia łatwiej bedzie nam go chwytać widelcem, makaron będzie dobrze zanużony w sosie i nie popryskamy całego stołu : ) 
Do miseczki lub głębszego naczynia nakładamy trochę sosu, następnie porcja makaronu, ponownie sos i potarkowany parmezan. Udekorować listkiem bazylii. 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...