Dzięki temu, że są w niej ziarna, kokos i kakao bardzo szybko potrafi zaspokoić ochotę na słodycze. Zaliczam ją do Fit Przekąski Guilt-Free...można jeść bez wyrzutów sumienia ; )
Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki I QUIT SUGAR FOR LIFE.
Składniki:
- 175g płatków kokosa
- 250g ziaren: orzechy włoskie i laskowe / płatki migdała lub całe orzechy / ziarna słonecznika / pestki dyni / zmielonego maku / sezamu
- 3 łyżeczki cynamonu
- 80g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 50g kakao deserowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce ( orzechy wcześniej posiekać na nieco mniejsze kawałki ), można dodać więcej miodu jeśli posypka jest dla was niezbyt słodka. Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, następnie przełożyć posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, na średniej półce przez 20-30 minut aż ziarna będą chrupiące. Przemieszać posypkę od czasu do czasu aby się nie przypaliła.
P.S.
Ja piekłam swoją z termoobiegiem więc mieszać musiałam dosyć często.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz