poniedziałek, 2 października 2017

Łazanki

Witam Serdecznie !
Wiecie czego bardzo dawno nie jedliśmy ? Łazanek...
Robiłam je ostatnio ze 4 lata temu. Wiem, że dzisiaj będą smakować wybornie bo to takie wyczekane i upragnione danie : )
Przepis ten jest bardzo prosty i takie łazanki smakują Nam najbardziej. Od razu na wstępie zaznaczę, że moje łazanki robię 2-3 dni, ponieważ bardzo ważne jest, aby kapusta zmieniła smak jak na bigos poprzez smażenie jej kilka razy dziennie. Wtedy danie ma głębię smaku, której nadaje właśnie dobrze przesmażona kapusta.
Zapraszam!




Składniki:

  • duży słoik kwaszonej kapusty
  • makaron łazanki
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 3 liście laurowe i 3 ziele angielskie

Kapustę przekładam na durszlak i płuczę pod zimną wodą aby usunąć jej kwaśny smak. W międzyczasie sprawdzam smak kapusty i zawsze staram się aby kapusta pozostała lekko kwaśna, ponieważ to znacznie wpłynie na smak naszego bigosu : )
Boczek kroję na kawałki ( część mięsna ), tłuste kawałki odkrajam i układam na dnie garnka po czym lekko podsmażam, aby boczek puścił tłuszcz. Następnie wyjmuję kawałki i wyrzucam do kosza. Cebulę kroję w kostkę, dodaję kilka łyżek oleju i smażę na złocisty kolor. 
Dodaję kapustę liść laurowy i ziele i smażę na wolnym ogniu przez kilka godzin, następnie zestawiam z palnika i powtarzam czynność. Następnego dnia robię to samo aż do momentu kiedy kapusta będzie smakowała jak bigos. W trakcie jej smażenie doprawiam solą i pieprzem. Kiedy uznamy, że nasz bigos jest już gotowy gotujemy makaron łazanki ( ok 1/2 opakowania ) i mieszamy dokładnie z kapustą. 

P.S. 
Czasem do łazanek dodaję kiełbasę. Tym razem mieliśmy ochotę tylko na dodatek boczku.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...