poniedziałek, 2 października 2017

Kotlet Schabowy z Ubitymi Ziemniaczkami

Co tu dużo pisać. Po prostu Tradycyjny Polski Obiad czyli Kotlet Schabowy : )
Nie mogłam się zdecydować na jakie ziemniaki miałam ochotę, czy tradycyjne czy słodkie zatem powstały dwie wersje.
Dla męża tradycyjne ziemniaczki, obowiązkowo polane tłuszczem z patelni : ) Przepis jest dla jednej osoby.




Składniki:

  • schab pokrojony w plastry ( u mnie medaliony )
  • ziemniaki ( 3-4 małe ziemniaczki )
  • bataty ( pół średniego batata )
  • opakowanie mixa sałatkowego
  • opakowanie sosu sałatkowego Knorr
  • masło i jogurt grecki do puree z ziemniaków
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 1-2 jajka do obtaczania kotletów
Medaliony rozbić za pomocą tłuczka na preferowaną grubość, posolić i popierzyć do smaku. Odłożyć na bok. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki aby się szybko ugotowały. Do garnka wlać wody tak, aby zakryła 2-3 wysokości, na górę położyć sitko, a na nie ułożyć ziemniaki. Ugotować na parze do miękkości. W momencie kiedy ziemniaki będą w połowie miękkie zacząć smażyć kotleta. Około 10 minut przed podaniem obiadu doprawić sałatę za pomocą instrukcji na opakowaniu Sosu Sałatkowego ( ja zawsze dodaję 2 łyżki wody, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ). 
Kiedy ziemniaki będą miękkie rozdzielić je kolorami i doprawić za pomocą masła i jogurtu greckiego, doprawić solą. Ziemniaki zawsze doprawiam na oko więc proszę to zrobić według własnego upodobania. U mnie na tę porcję ziemniaków ( 1 rodzaj ) wyglądało to następująco: 1 kopiasta łyżeczka masła plus 2-3 łyżeczki greckiego plus sól, ubić na puree. 
Jeśli chodzi o ziemniaki słodkie to czasem robię ich zdrowszą wersję i masło zamieniam na oliwę z oliwek : )




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...