Nie mogłam się zdecydować na jakie ziemniaki miałam ochotę, czy tradycyjne czy słodkie zatem powstały dwie wersje.
Dla męża tradycyjne ziemniaczki, obowiązkowo polane tłuszczem z patelni : ) Przepis jest dla jednej osoby.
Składniki:
- schab pokrojony w plastry ( u mnie medaliony )
- ziemniaki ( 3-4 małe ziemniaczki )
- bataty ( pół średniego batata )
- opakowanie mixa sałatkowego
- opakowanie sosu sałatkowego Knorr
- masło i jogurt grecki do puree z ziemniaków
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- 1-2 jajka do obtaczania kotletów
Kiedy ziemniaki będą miękkie rozdzielić je kolorami i doprawić za pomocą masła i jogurtu greckiego, doprawić solą. Ziemniaki zawsze doprawiam na oko więc proszę to zrobić według własnego upodobania. U mnie na tę porcję ziemniaków ( 1 rodzaj ) wyglądało to następująco: 1 kopiasta łyżeczka masła plus 2-3 łyżeczki greckiego plus sól, ubić na puree.
Jeśli chodzi o ziemniaki słodkie to czasem robię ich zdrowszą wersję i masło zamieniam na oliwę z oliwek : )
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz