środa, 30 sierpnia 2017

Krem z Soczewicy i Marchewki

Uwielbiam soczewicę i uwielbiam zupę z niej zrobioną. Często ją gotuję w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jest bardzo sycąca i rozgrzewa organizm. Moja zupa jest ostra z duża ilością suszonego chilli, pieprzu cayenne oraz ostrej papryki. Soczewicową przyrządzam na dwa sposoby: Jedną bardziej rzadką ale nadal gęstą, z dużą ilością passaty ( zupa jest mocno pomidorowa w smaku ) i bez marchewki natomiast drugą w postaci kremu, bez passaty, z marchewką i dodatkiem jogurtu greckiego. Zapraszam !


Składniki:

  • 250g suszonej soczewicy
  • 250g obranej i pokrojonej w kostkę marchewki
  • 2 posiekane szalotki
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1,5l wody
  • przyprawa ziarenko/wegeta bez glutaminianu sodu
  • kurkuma
  • ostra papryka
  • pieprz cayenne
  • pieprz chilii ( suszone płatki )
  • majeranek
  • jogurt grecki

Na maśle podsmażamy cebulkę, marchewkę oraz suchą soczewicę. Następnie zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż marchewka będzie miękka natomiasta soczewica ugotowana. Na koniec dodać przyprawy, wlać oliwę. Poczekać aż zupa wystygnie i zmiksować w malakserze lub jeśli ktoś ma blender ręczny zrobić to w garnku. Podawać z łyżką jogurtu greckiego             ( pełnotłustego ). 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...