wtorek, 22 sierpnia 2017

Surówka z Białej Kapusty i Marchewki

Uwielbiam surówki i to te nasze, polskie są Najlepsze do obiadu. Bardzo za nimi tęsknię bo w Anglii niestety nie można ich kupić świeżo zrobionych tylko takie w pojemniczkach ale tym daleko w smaku do tych przygotowanych przez Panie Gospodynie/Kucharki, które gotują w polskich jadłodajniach : )
Z tej tęsknoty zmuszona byłam zrobić sobie taką surówkę dzisiaj do obiadu, a że na obiad poleca się kotlecik schabowy to muszę przyznać połączenie Idealne !


Składniki:
  • mała główka białej kapusty
  • 2 starte marchewki ( na grubych oczkach )
  • jogurt grecki
  • majonez
  • cukier puder
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Kapustę szatkujemy ( ja użyłam malaksera ) i w dużej misce mieszamy kapustę oraz startą marchew. Sos przyrządzamy w osobnej miseczce. Mój sos podaję na oko, ponieważ nie mam stałego przepisu według, którego przyprawiam tą surówkę. Myślę, że za każdym razem wychodzi inna i to sprawia, że jest wyjątkowa w smaku a tak poza tym to nasz organizm bardzo dobrze podpowie nam co i w jakich proporcjach dodać : )
W miseczce wymieszałam 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżeczki majonezu, wlałam sok z połówki cytryny, szczyptę soli i troszkę pieprzu, 3-4 łyżeczki cukru pudru.
Ja osobiście bardzo lubię kiedy wyczuwalny jest smak soku z cytryny i cukru : )



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...