wtorek, 22 sierpnia 2017

Paprykarz z Ryżem Pełnoziarnistym i Ciecierzycą

Dzisiaj proponuję danie typowo wegetariańskie. Jest bardzo sycące, dostarczy nam zdrowych węglowodanów, białek i tłuszczy. Ta porcja starczyła mi na 3 obiady, które zabierałam do pracy       ( mój mąż preferuje oryginalny paprykarz z rybą i białym ryżem : ) Przepis pochodzi z nowej i debiutanckiej książki Eryka Wałkowicza: Kuchnia roślinna dla każdego. W przepisie autor użył 2 łyżek koncentratu pomidorowego, ja wykorzystałam passatę i dałam jej dużo więcej aby paprykarz był wilgotny. 



Składniki:

  • 3/4 szklanki suchego ryżu pełnoziarnistego
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( to jest 1/2 szklanki suchej )
  • 2 starte marchewki
  • 2 posiekane średnie cebule
  • passata ( ok. 1 szklanki )
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz

Ryż gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulkę i marchewkę do miękkości a następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ryż, przyprawy i passatę. Ja osobiście lubię paprykarz mocno wilgotny więc dodałam dosyć dużo passaty. Proszę to zrobić według uznania.







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...