Mam bardzo fajną książkę, którą dostałam kiedyś na prezent pod choinkę od mojej teściowej. Książka ta ma mnóstwo przepisów takich bardziej tradycyjnych kulturowo dla danego kraju. Wczoraj przeglądając książkę zatrzymałam się na pewnej sałatce, która bardzo przypomina naszą Jarzynową : ) ale jednak z pewnymi różnicami. Sałatka jest jarzynowa z dodatkiem tuńczyka, ma ciekawy smak i mogę ją szczerze polecić jeśli chcielibyście spróbować czegoś nowego. Przepis zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe ( zmniejszyłam bardzo ilość majonezu przede wszystkim : ) Zapraszam !
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1/3 długości średniego ogórka ( świeżego )
- 4 ogórki konserwowe
- 1/3 kubka groszku mrożonego ( ugotowanego; kubek ma pojemność ciut większą niż 250ml )
- 1/2 jabłka
- 4 jaja
- 5 czubatych łyżeczek majonezu
- 3 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
- 4 czubate łyżeczki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Ziemniaki i marchew umyć i ugotować do miękkości. Następnie po ugotowaniu obrać ze skórki. Wstawić jajka i ugotować na twardo a następnie obrać. Świeżego ogórka należy umyć, ponieważ będziemy go kroić ze skórką.
Zaczynamy kroić warzywa: ziemniaka, marchew, ogórki oraz jabłuszko pokroić w jak nadrobniejsze kawałeczki ( w kostkę ). To samo zrobić z jajkami. Następnie dodać groszek, odsączonego tuńczyka, jogurt, majonez, musztardę i dokładnie wymieszać; doprawić solą i pieprzem według uznania.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz