czwartek, 17 sierpnia 2017

Anzac Biscuits

Dzisiaj polecam ciasteczka owsiano-kokosowe, które są świetną przekąską kiedy złapie nas mały głód a nie możemy zjeść niczego sensownego; płatki owsiane w połączeniu z wiórkami czyli węglowodany i tłuszcz dostarczą nam sporej dawki energii. Ciasteczka te mają swoją ciekawą historię...za czasów I Wojny Światowej, kobiety w Nowej Zelandii i Australii robiły te smakołyki i wysyłały swoim mężczyznom, którzy służyli swojemu krajowi aby o nich pamiętali i zawsze mieli ze sobą coś słodkiego : ) składniki zostały specjalnie dobrane w taki sposób, aby były zdatne do spożycia przez długi czas. Przepis pochodzi z książki  I quit sugar for life: Sarah Wilson.

Składniki:

  • 85g mąki pszennej
  • 75g stewii
  • 75g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 75g płatków owsianych górskich
  • 100g masła
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
Połączyć mąkę, stewię, wiórki, cynamon oraz płatki w jednej misce. W małym garnuszku rozpuścić masło i syrop, kiedy mikstura zacznie bąbelkować dodać rozpuszczoną sodę i dokładnie zamieszać. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Na dłoń nakładać porcje ciasta przy użyciu małej łyżeczki ( nakładać czubate łyżeczki ) i w dłoniach zrobić kulki po czym spłaszczyć je lekko tak aby uformować ciastka. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia a następnie układać ciastka. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut do momentu zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, po czym smakować już chrupiące  : )





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...