Od naprawdę dłuższego czasu mój żołądek bardzo chętnie reaguje na wszelkie placuszki/pankejki, muffiny i ciasta o ile znajduje się w nich zdrowa mąka z błonnikiem i owoce.
Chcę Wam przestawić to fajne i zdrowe ciasto, które można jeść na śniadanie. W tej wersji w ogóle nie dodałam cukru ( ponieważ nie miałam żadnego zdrowego odpowiednika ) i powiem szczerze, że kawałki jabłka świetnie rekompensują jego brak. O dziwo bardzo zajadał się tym ciachem mój mąż i sam stwierdził, że jest idealnie skomponowane dzięki jabłkom i rodzynkom.
Przepis pochodzi z książki Gwyneth Paltrow: Notes from my kitchen table (zmodyfikowałam pod swoje preferencje).
Składniki:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
- 4 jabłka
- 3-4 garści rodzynków
- 150ml oliwy z oliwek
- 300ml mleka roślinnego
- 200g mąki orkiszowej
- 250g mąki pełnoziarnistej
- 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki cynamonu
- 120g posiekanych orzechów laskowych
- brązowy cukier ( do posypania na górę ciasta )
W osobnej misce wymieszać olej z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Dodać mąki, proszek i sodę, dorzucić owoce i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
Foremkę na babkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, oprószyć mąką i wyłożyć masę. Górę hojnie posypać brązowych cukrem. Piec w 180 stopniach przez 25-30 min.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz