W tygodniu bardzo dużo gotuję i piekę. Naprzemiennie są to potrawy/ciasta lżejsze, zdrowsze i fit ale również te tradycyjne, wysokokaloryczne i cięższe dla żołądka ( mam męża : ). Ale ! Zawsze ! Zostanie wyprodukowane coś co jest FIT i ZDROWE z tego względu, że na codzień a zwłaszcza w pracy lubię stosować lekką i pełnowartościową dietę. Przepis na ten chlebek pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl, która opisuję Dietę Przyspieszającą Metabolizm ( autorką diety jest Haylie Pomroy ) oraz na której, czytelniczki wymieniają się swoimi przepisami. Bardzo Polecam tam zajrzeć. W przepisie jest aż 1 szklanka ksylitolu !! Uważam, że to stanowczo za dużo. Ja osobiście dodałam tylko 2 łyżki i ciasto jest wystarczająco słodkie.
Chlebek ten uwielbiam jeść na śniadanie lekko posmarowany masełkiem. Z rana taka dawka energii jest nam potrzebna. Podrasowałam go dodając suszone śliwki i migdały. Pominęłam sodę oczyszczoną ponieważ chlebek i tak nie wyrasta duży.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 jabłka
- 2 szklanki starkowanej marchwii
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 białka
- 6 suszonych śliwek
- 3 łyżki płatków migdałów + trochę na wierzch
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki przyprawy do piernika/cynamonu
Jabłka obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy marchew. Śliwki kroimy na kawałeczki i dodajemy do reszty owoców, dosypujemy migdały. Łączymy przy użyciu łyżki. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do owoców dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy z resztą masy. Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałów.
Keksówką wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Ja piekłam z termoobiegiem przez 50 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz