wtorek, 28 lutego 2017

Pasztet z Czerwonej Soczewicy

Witam Was Serdecznie !
Dzisiaj podaję przepis na bardzo szybki pasztet z soczewicy. Możecie się zdziwić ale ja bardzo rzadko smaruję nim chleb. Bardziej upodobałam go sobie do jedzenia w kawałkach         
( plastrach ) ze świeżym ogórkiem na kolację : ) Może dlatego, że na kolację nie jadam węglowodanów. Ale ! Na śniadanie, na pysznej świeżej pajdzie dobrego chlebka smakuje mi najbardziej : ) bo to w końcu pasztet...
Przepis zaczerpnęłam z bloga smakowekubki.

Składniki:

  • 1,5 szklanki soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki wywaru z warzyw
  • sól, pieprz, czerwona ostra papryka, pierz cayenne/chilli
Soczewicę przepłukać pod zimną wodą, a następnie przełożyć do garnka i zalać 2,5 szklankami wody. Ugotować do miękkości, przecedzić jeśli woda całkowicie nie odparowała. Warzywa obrać, pokroić na kawałki i ugotować w szklance wody. Następnie odlać wywar do naczynia a warzywa przełożyć do blendera. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i lekko podsmażyć. Soczewicę i cebulkę przełożyć do blendera i nalać trochę wywaru. Zmiksować. Konsystencja pasztetu powinna być gęsta, lejąca ale niezbyt rzadka. Sami oceńcie czy wykorzystacie cały wywar. U mnie został dodany w pełni.
Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne/chilli oraz czerwoną ostrą papryką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet i piec w 180 stopniach przez 40 minut.

P.S.
Można posypać nawierz nasionkami lub dodać do środka.




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...