Dzisiaj podaję przepis na bardzo szybki pasztet z soczewicy. Możecie się zdziwić ale ja bardzo rzadko smaruję nim chleb. Bardziej upodobałam go sobie do jedzenia w kawałkach
( plastrach ) ze świeżym ogórkiem na kolację : ) Może dlatego, że na kolację nie jadam węglowodanów. Ale ! Na śniadanie, na pysznej świeżej pajdzie dobrego chlebka smakuje mi najbardziej : ) bo to w końcu pasztet...
Przepis zaczerpnęłam z bloga smakowekubki.
Składniki:
- 1,5 szklanki soczewicy
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 jaja
- 2/3 szklanki wywaru z warzyw
- sól, pieprz, czerwona ostra papryka, pierz cayenne/chilli
Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne/chilli oraz czerwoną ostrą papryką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pasztet i piec w 180 stopniach przez 40 minut.
P.S.
Można posypać nawierz nasionkami lub dodać do środka.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz