Składniki:
SPÓD:
- 150g mąki krupczatki
- 75g zimnego masła
- 1-2 łyżeczki śmietany
NADZIENIE:
- 2 łyżki dżemu jagodowego ( pasuje wiśniowi i malinowy )
- 100g masła
- 100g cukru drobno zmielonego
- 100g zmielonych migdałów
- 25g mąki pszennej
- 2 jaja
- 40g płatków migdałów
LUKIER:
- 80g cukru pudru
- 1,5 łyżki gorącej wody
Wyrabiamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 20 min. Następnie rozwałkowujemy je na taką wielkość aby ciasto przykryło dno i boki foremki do tarty. Wykładamy foremkę ciastem. Dokładnie dociskamy palcami spód oraz brzegi aby tarta miała ładny kształt i dobrze trzymała nadzienie.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i podpiekamy przez 10-15 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na bok do ostudzenia.
W rondlu rozpuszczamy masło i cukier, po czym przekładamy do miski i dodajemy następująco: migdały, mąkę, jajka. Mieszamy do połączenia składników.
Wystudzone ciasto kruche smarujemy równomiernie dżemem ( tylko spód ). Nakładamy nadzienie migdałowe, posypujemy płatkami migdałów i tym razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 25 minut. Jeśli ciasto nie zdąży się przyrumienić pieczemy je maksymalnie do 35 minut. Gdy ciasto ostygnie polewamy lukrem [ cukier mieszamy z gorącą wodą do powstania gęstego i lejącego się lukru ].
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz