piątek, 24 lutego 2017

Bakewell Tart z Dżemem Jagodowym

Naszła nas z mężem ochota na kruche ciasto. Już je kiedyś jadłam ale nigdy nie robiłam. Należy do brytyjskich specjałów..Bakewell Tart czyli Kruchy Spód-Dżem-Nadzienie ze Zmielonych Migdałów-Płatki Migdałów. Bardzo często jest robiona z dżemem z wiśni, u mnie dzisiaj wygrał dżem jagodowy, jeden z moich ulubieńców.

Składniki:

SPÓD:
  • 150g mąki krupczatki
  • 75g zimnego masła
  • 1-2 łyżeczki śmietany

NADZIENIE:
  • 2 łyżki dżemu jagodowego ( pasuje wiśniowi i malinowy )
  • 100g masła
  • 100g cukru drobno zmielonego
  • 100g zmielonych migdałów
  • 25g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 40g płatków migdałów

LUKIER:
  • 80g cukru pudru
  • 1,5 łyżki gorącej wody

Wyrabiamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 20 min. Następnie rozwałkowujemy je na taką wielkość aby ciasto przykryło dno i boki foremki do tarty. Wykładamy foremkę ciastem. Dokładnie dociskamy palcami spód oraz brzegi aby tarta miała ładny kształt i dobrze trzymała nadzienie. 
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i podpiekamy przez 10-15 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na bok do ostudzenia. 
W rondlu rozpuszczamy masło i cukier, po czym przekładamy do miski i dodajemy następująco: migdały, mąkę, jajka. Mieszamy do połączenia składników. 
Wystudzone ciasto kruche smarujemy równomiernie dżemem ( tylko spód ). Nakładamy nadzienie migdałowe, posypujemy płatkami migdałów i tym razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 25 minut. Jeśli ciasto nie zdąży się przyrumienić pieczemy je maksymalnie do 35 minut. Gdy ciasto ostygnie polewamy lukrem [ cukier mieszamy z gorącą wodą do powstania gęstego i lejącego się lukru ].








Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...