piątek, 13 stycznia 2017

Puree z Grochu z Frytkami z Pietruszki i Szparagami

Nie jestem wegetarianką ale główne źródło białka w mojej diecie pochodzi z roślin strączkowych. Uwielbiam groch, wszelkie odmiany fasoli, ciecierzycę i soczewicę. Mogłabym jeść codziennie : )
Dzisiaj proponuję porcję zdrowego obiadu, puree z grochu łuskanego, które w smaku bardzo przypomina zupę grochową : )
Przepis pochodzi z książki: "The Naked Chef" Jamie Oliver. Wprowadziłam małe zmiany w postaci użycia oliwy z oliwek zamiast masła oraz przyprawieniu potrawy majerankiem. Jego puree lub jak on to nazywa po angielsku "pudding" lubi podawać z gotowanym boczkiem co dla mnie brzmi również smacznie : ) Ja dzisiaj boczek pominęłam ze względu na brak apetytu na element mięsny. Swój obiad dopełniłam frytkami z pietruszki i gotowanymi szparagami. Zapraszam !

Składniki:

  • 170g grochu łuskanego połówki
  • 1 mały ziemniak
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony rozmaryn
  • 3 średnie pietruszki
  • 15 małych szparagów

Płuczemy groch pod zimną wodą, następnie zalewy aby był całkowicie przykryty i ustawiamy na gazie ( średni płomień ). Obieramy ziemniaka, czosnek i cebulę. Ziemniaka kroimy na kawałki, cebulę i czosnek przekrajamy na pół i wszystko dorzucamy do grochu. Gotujemy pod przykryciem aż wszystko zmięknie. 

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pietruszki obieramy i kroimy w paski jak na frytki, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy, rozmaryn i sól. Potrząsamy miską, aby pietruszki zostały równomiernie pokryte marynatą. Następnie przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min. 

Gdy groch i frytki będą w połowie zrobione, nastawiamy mały garnek  z wodą na gaz. Odcinamy szparagom końcówki ( 1cm ) i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 7 minut. Sprawdzamy w międzyczasie, aby nie zdążyły zrobić się zbyt miękkie. Szparagi powinny być kruche. Wyciągamy widelcem i solimy. Można polać oliwą lub doprawić łyżeczką masła.

Gdy groch się już ugotuje wyciągamy z garnka cebulę i wyrzucamy, groch wraz z ziemniakami i czosnkiem odcedzamy, a następnie dodajemy oliwę oraz przyprawy i ubijamy aż powstanie puree.

Układamy wszystko na talerz i posiłkujemy się ; )

Starajmy się przyrządzić wszystko mniej więcej w tym samym czasie, aby móc cieszyć się pełnowartościowym i ciepłym obiadem. 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...