Czasami nie mamy czasu może większych chęci i wtedy powstają takie "ekspresowe" słodkości. Tak, aby coś stało na stole i było do kawy. No to są...Super Szybkie Babeczki z borówkami amerykańskimi z książki Gwyneth Paltrow "Notes from my kitchen table". Smakują jak polska babka bo to nic innego jak ciasto ucierane choć powiem Wam, że jadłam kilka Muffinów, których ciasto było bardziej ciężkie i zbite ( takie preferuję ).
Od razu dodam, że w przepisie występuje duża ilość cukru więc jeśli są tu osoby, które lubią zawsze odjąć trochę słodzidla gdy pieką to radzę to zrobić przy tych "babkach". Dla mnie osobiście są mega słodkie i następnym razem zmniejszę cukier o połowę...mąż jak zwykle nie narzeka ; )
Składniki:
- 125g roztopionego i schłodzonego niesolonego masła
- 2 jaja
- 125ml mleka
- 225g mąki pszennej ( użyłam tortowej )
- 175g białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 200g borówek amerykańskich lub polskich jagód
Zalecam aby jajka, mleko i masło było w temperaturze pokojowej.
Nastawiamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza, blaszkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami.
Następnie ucieramy masło, jajka i mleko na gładką masę. W osobnym naczyniu łączymy makę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przekładamy masę do suchych składników i mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy borówki i delikatnie łączymy z ciastem.
Do każdej papilotki nakładamy ciasto tak, aby była prawie całkowicie zapełniona.
Pieczemy przez 25-30 minut. Ja piekłam w termoobiegu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz