Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "I quit sugar for life".
Składniki:
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki z maranty trzcinowej ( może też być mąka z manioku; przetestowałam )
- 1/2 łyżeczki soli jodowanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jaj
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 3/4 szklanki starkowanej cukini ( duże oczka )
- 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę ulubionej szynki/kiełbasy (wykorzystałam krakowską suchą)
- 1/2 szklanki starkowanego Parmezanu
- 1-2 łyżek pestek dyni
- 1-2 łyżek ziaren słonecznika
- 1-2 łyżek siemienia lnianego
- sól i pieprz
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni Celsjusza, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy mielone migdały, mąkę, sól i sodę. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z octem, dodajemy pietruszkę, cukinię, szynkę, ser, ziarna i przyprawiamy. Przekładamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie utworzoną masę przelewamy do keksówki.
Pieczemy przez 30-35 minut.
Jeśli chodzi o ziarna to proszę dodać tyle ile lubicie. Ja dodałam z każdeg rodzaju po 2 łyżki bo bardzo lubię gdy są mocno wyczuwalne i fajnie chrupią : )
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz