środa, 25 stycznia 2017

Chlebek Jajeczny Paleo

Dzisiaj przedstawiam bardzo smaczny i zdrowy chlebek, który sprawdzi się świetnie gdy musicie zabrać do torby śniadanie/kolację, a zależy wam na zjedzeniu czegoś lekkiego i dającego długie uczucie sytości. Często ratuję się tym właśnie wynalazkiem w moje dni pracujące ( w ciągu tygodnia mój grafik wygląda tak, że na zmianę przeplatają się dni pracujące z wolnymi ). Chlebek jest FIT gdyż zawiera zdrowe tłuszcze i mąkę z maranty trzcinowej. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących lunchbox'y oraz szykujących posiłki na kilka dni naprzód. 
Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "I quit sugar for life".

Składniki:

  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki z maranty trzcinowej ( może też być mąka z manioku; przetestowałam )
  • 1/2 łyżeczki soli jodowanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 3/4 szklanki starkowanej cukini ( duże oczka )
  • 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę ulubionej szynki/kiełbasy (wykorzystałam krakowską suchą)
  • 1/2 szklanki starkowanego Parmezanu
  • 1-2 łyżek pestek dyni
  • 1-2 łyżek ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżek siemienia lnianego
  • sól i pieprz

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni Celsjusza, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy mielone migdały, mąkę, sól i sodę. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z octem, dodajemy pietruszkę, cukinię, szynkę, ser, ziarna i przyprawiamy. Przekładamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia. Następnie utworzoną masę przelewamy do keksówki.
Pieczemy przez 30-35 minut. 
Jeśli chodzi o ziarna to proszę dodać tyle ile lubicie. Ja dodałam z każdeg rodzaju po 2 łyżki bo bardzo lubię gdy są mocno wyczuwalne i fajnie chrupią : )




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...