poniedziałek, 26 grudnia 2016

Pani Walewska / Pychotka

To ciasto to hit ! Jest niebiańsko pyszne, eleganckie, wykwintne i moim zdaniem powinno znaleźć się w każdej kawiarni. Kto jeszcze go nie piekł koniecznie musi to zrobić. Gwarantuję, że domownicy zakochają się w smaku tego Wspaniałego Wypieku  ;) 
Ciasto należy do pracochłonnych ale Nagroda warta jest wszelkiego wysiłku. Przepis ten pochodzi z bloga mojewypieki


Składniki:

CIASTO KRUCHE
  • 500g mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g schłodzonego masła
  • 6 żółtek
BEZA
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru / cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16g cukru migdałowego
  • 200g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki AMARETTO
DODATKOWO
  • 450g dżemu porzeczkowego
  • 120g płatków migdałowych

Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Odstawić na bok. W międzyczasie zrobić bezę: białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier małymi partiami- po każdej porcji cukru dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać silikonową łopatką.

Blachę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Następnie posmarować połową dżemu i przykryć 1/2 masy bezowej, na górę wysypać płatki migdałów. Piec w 175 stopniach Celsjusza przez 40 min. 
Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. 
*Ponieważ mam jedną blaszkę piekłam bezę dwa razy dlatego radzę przygotować tą drugą bezę na świeżo, przed samym pieczeniem. Zbyt długi jest czas pieczenia+chłodzenia ciasta. Można oczywiście piec dwa blaty jednocześnie : )

Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Następnie ostudzić i przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wcześniej przyrządzony budyń, cały czas ucierając mikserem. Dodać aromat migdałowy/amaretto i dokładnie wymieszać. 

Układanie ciasta: Na drugi upieczony i ostudzony spód wykładamy masę budyniową zostawiając kilka milimetrów miejsca od końca boków ciasta tak, aby masa nie wyszła poza nie gdy będziemy układać następny blat. 
Bardzo ostrożnie ściągamy papier z drugiego spodu, następnie delikatnie układamy na masę budyniową i dociskamy. Ciasto przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3h.




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...