Ciasto należy do pracochłonnych ale Nagroda warta jest wszelkiego wysiłku. Przepis ten pochodzi z bloga mojewypieki
Składniki:
CIASTO KRUCHE
- 500g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g schłodzonego masła
- 6 żółtek
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru / cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16g cukru migdałowego
- 200g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki AMARETTO
DODATKOWO
- 450g dżemu porzeczkowego
- 120g płatków migdałowych
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na pół. Odstawić na bok. W międzyczasie zrobić bezę: białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier małymi partiami- po każdej porcji cukru dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać silikonową łopatką.
Blachę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Następnie posmarować połową dżemu i przykryć 1/2 masy bezowej, na górę wysypać płatki migdałów. Piec w 175 stopniach Celsjusza przez 40 min.
Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
*Ponieważ mam jedną blaszkę piekłam bezę dwa razy dlatego radzę przygotować tą drugą bezę na świeżo, przed samym pieczeniem. Zbyt długi jest czas pieczenia+chłodzenia ciasta. Można oczywiście piec dwa blaty jednocześnie : )
Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Następnie ostudzić i przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wcześniej przyrządzony budyń, cały czas ucierając mikserem. Dodać aromat migdałowy/amaretto i dokładnie wymieszać.
Układanie ciasta: Na drugi upieczony i ostudzony spód wykładamy masę budyniową zostawiając kilka milimetrów miejsca od końca boków ciasta tak, aby masa nie wyszła poza nie gdy będziemy układać następny blat.
Bardzo ostrożnie ściągamy papier z drugiego spodu, następnie delikatnie układamy na masę budyniową i dociskamy. Ciasto przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3h.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz