poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ciasto Styropian

To ciasto to taki oszukany sernik, który rzeczywiście tak smakuje. Pierwszy raz skosztowałam go dzięki koleżance z pracy i może wyda wam się to śmieszne ale pomyliłam go z drożdżowcem : ) Zda on egzamin kiedy będziemy chcieli upiec coś naprawdę smacznego  przy małym nakładzie finansowym. Muszę też wspomnieć, że świetnie się nadaje do mrożenia a smak pozostaje ten sam : )



Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g wiórków kokosowych
  • 2 duże jogurty greckie pełnotłuste / śmietany 18% [ 2x500 ml ]
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 jaj
Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać żółtka oraz masło i wszystko dokładnie ugnieść aż powstanie kruszonka. Podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, natomiast drugą część wyłożyć na spód blachy ( blachę wyłożyć papierem do pieczenia ). 

Masa: W misce wymieszać budynie z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, na koniec dodawać partiami cukier i miksować do momentu uzyskania pięknie lśniącej piany. Do piany dodać jogurt, wsypać wymieszany proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia oraz wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać. Na górę zetrzeć pozostałą część kruszonki (użyłam dużych oczek).
Piec w 175 stopniach Celsjusza przez ok 1h. 




Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...