niedziela, 17 lipca 2016

Kotlety jajeczne z fasolką szparagową w bułce tartej | Egg patties with wax beans and breadcrumbs

Kotlety jajeczne należą do jednych z moich ulubionych, w ogóle bardzo gustuję w różnego rodzaju kotletach ;) Świetnie smakują na następny dzień, na zimno lub na gorąco i koniecznie w jakiejś bułce lub naleśniku tortilla. W tym wydaniu kotleciki jadłam ze świeżą fasolką szparagową w bułce tartej - w polskim sklepie co czwartek jest dostawa świeżych warzyw z Polski ;) i jak tu nie skorzystać ?! 

Egg patties belong to one of my favourites, anyway I fancy different kinds of patties a lot ;) They taste great next day, cold or hot and definitely served in a roll or tortilla. In this set I ate the patties with wax beans and breadcrumbs - there is a delivery of fresh vegetables every Thursday in the Polish Delicatessen ;) and how would you miss that ?!


Składniki | Ingredients

  • 6 jajek ugotowanych na twardo | 6 hard boiled eggs
  • 1 surowe jajko | 1 raw egg
  • 3-4 łyżki bułki tartej + trochę na obtaczanie | 3-4 tbsp breadcrumbs + some for breading 
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki | 2 tbsp chopped parsley
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku | 1 tbsp chopped spring onions
  • sól i pieprz | salt & pepper
  • olej do smażenia | oil for frying

  • 800g fasolki szparagowej | 800g yellow wax beans
  • 5 łyżek czubatych bułki tartej | 5 heaped tbsp breadcrumbs
  • 50-60g masła | 50-60g butter
  • sól | salt


Ucinamy końce fasolce i wrzucamy do garnka z dużą ilością wody ( fasolka powinna być zakryta ). Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną fasolkę przekładamy do durszlaka. Następnie na małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Bułka powinna być jasno brązowa i dość wilgotna. Dodajemy fasolkę, solimy i mieszamy tak aby fasolka była całkowicie pokryta bułką. 

Ugotowane jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić surowe jajko, wymieszać i dosypywać bułkę tartą tak aby powstała masa, z której da się ulepić kotlety. Jeśli masa nadal będzie zbyt mokra dosypać bułki tartej pamiętając aby nie dodać zbyt dużo ponieważ kotlety będą się rozwalać i nie będą chciały utrzymać kształtu. 
Ulepione kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony.


Trim the ends of the beans, place in a pan filled with large amount of water ( the beans should be covered ). Cook over medium heat until soft. Place cooked beans in a colander. Next, over a small heat melt the butter, add the breadcrumbs and mix. The breadcrumbs should be light brown and quite moist. Add the beans, salt and mix well so they're fully covered with breadcrumbs. 

Grate the cooked egg using the large holes of the grater. Add chopped parsley and spring onions. Mix and season with salt and pepper. Crack raw egg, mix and gradually add the breadcrumbs so we reach a consistency that we can make patties from. If the mixture is still too wet throw some more breadcrumbs remembering not to add too much because the patties will break and won't hold the shape. 
Bread the formed patties in breadcrumbs and fry on pre-heated oil for a few minutes on each side.


Smacznego ! | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...