niedziela, 10 lipca 2016

Korzenny chlebek migdałowy z jabłkiem i daktylami

Miałam ochotę na placek, do kawy, dla przyjemności gdy będę czytać książkę. Miał być szybki, bez większych starań i smaczny. Oto i on ! Wyszukałam go w mojej ukochanej gazetce, którą kupuję co miesiąc [ Healthy Food Guide ]. Można go zjeść również na drugie śniadanie lub przed treningiem ;)




Składniki 

  • 100g suszonych daktyli bez pestek oraz 3 sztuki do ozdoby 
  • 100g masła kokosowego 
  • 1 1/2 jabłka 
  • 2 jajka 
  • 100g mielonych migdałów 
  • 200g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g wiórków kokosowych 
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle odsączyć z wody i przełożyć do większej miski, zgnieść je widelcem. Jabłko razem ze skórką starkować na dużych oczkach tarki a następnie przełożyć do daktyli ( łącznie z sokiem ). W osobnym naczyniu rozkłócić jajka i dodać do owoców. Dodać masło kokosowe ( jeśli jest twarde rozpuścić w rondlu ). Dobrze wymieszać do połączenia składników. Wszystkie suche składniki wymieszać w osobnym naczyniu, a następnie dodać "mokrą" masę. Wymieszać. Wyłożyć do keksówki i udekorować pokrojonymi  kawałkami daktyli.
Piec przez 40-45 minut do "suchego" patyczka.







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...