Originally it was supposed to be a yogurt cake but I started to experiment so I could invent something lighter and healthier and that's how a quite high and fluffy cake became a very short and crunchy shortcake ;) but I can classify it as healthy sweets. The recipe comes from the "Healthy Food Guide" Magazine, recipe modified by me.
Składniki | Ingredients
- 150g masła | 150g butter
- 100g miodu | 100g honey
- 2 jaja | 2 eggs
- 100g mąki tortowej | 100g cake flour/plain flour
- 100g mąki orkiszowej | 100g spelt flour
- 45g mąki pełnoziarnistej | 45g wholemeal flour
- 45g mąki owsianej | 45g oat flour
- 150g jogurtu greckiego pełnotłustego | 150g full fat greek yogurt
- słoiczek wiśni amarena | jar of amarena cherries
Masło rozpuścić i ostudzić. Połączyć wszystkie mąki w dużej misce, wlać masło i miód, następnie jajka oraz jogurt. Wymieszać dokładnie aż wyrobimy ciasto. Ciasto przekładamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam taką o rozmiarach 28x18. Wiśnie przekładamy do sitka i płuczemy pod zimną wodą aby pozbyć się syropu ( wiśnie nadal będą dość słodkie ). Następnie suszymy je papierowym ręcznikiem, układamy na górze ciasta lekko je wciskając. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1h.
Melt butter and cool it down. Mix all the flours in a large bowl, add butter and honey, next add the eggs and yogurt. Mix all the ingredients very well until we get a dough. Place the dough in a rectangular tin lined with baking paper, I used a 28x18 baking tin. Place the cherries on a sieve and rinse under cold water to get rid off the syrup ( cherries will still be quite sweet ). Next, dry them off with a paper towel, place on top of the cake squeezing them gently into the dough. Bake in 180 degrees Celsius for 1h.
Smacznego ! | Enjoy !
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń