niedziela, 26 czerwca 2016

Pieczony łosoś podany w sosie musztardowym na maślance z młodymi ziemniaczkami i szparagami | Baked salmon served with buttermilk-mustard sauce with new potatoes and asparagus

Rybę staramy się jadać raz w tygodniu i uparliśmy się na łososia, którego jemy niezmiennie od kilku miesięcy. Ma dla nas najciekawszy smak spośród ryb i należy do naszego ulubieńca.
Dzisiaj przyrządziłam go w sosie musztardowym, który pasuje nie tylko do ryby ale także świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami. Danie dopełniłam szparagami, których smak nie wymaga żadnego wzbogacania. Jajko dla dodatkowych doznań naszych kubków smakowych ;) Obiad pyszny i szybki :)

We try to have fish once a week and we persist on salmon that we invariably have been eating for few months. For us it has the most interesting taste among all fish and belongs to our favourite one. Today I made it in mustard sauce that not only suits fish but it also goes well with new potatoes. I perfected my dish by adding asparagus which taste doesn't need any improvements. Egg for extra sensations of our taste buds ;) Delicious and a quick dinner :)

Składniki | Ingredients
  • 4 filety z łososia | 4 salmon fillets
  • 6 młodych ziemniaków | 6 new potatoes
  • 2 jajka | 2 eggs
  • bukiet szparagów | bunch of asparagus
Sos | Sauce
  • łyżka oliwy z oliwek | 1 tbsp olive oil
  • 3 łyżki musztardy ostrej | 3 tbsp spicy mustard
  • 4 łyżki maślanki | 4 tbsp buttermilk
  • 90g jogurtu greckiego | 90g greek yoghurt
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku | 2 tbsp chopped chives

Gotujemy jajka mollet (półtwardo- od zagotowania 6 min ). Łososia płuczemy pod zimną wodą, suszymy papierowym ręcznikiem i układamy na długim kawałku folii aluminiowej. Solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem. Zawijamy końce i boki folii i wstawiamy do piekarnika ( 200 stopni ) i pieczemy przez 30 min. Ziemniaki myjemy pod zimną wodą i przekładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Szparagom odcinamy końce na długość naszych kciuków i gotujemy tuż przed końcem pieczenia ryby ok 7 minut. Mają być chrupiące a nie miękkie. Nie wolno ich rozgotować ! 

Aby wykonać sos mieszamy wszystkie składniki i polewamy ziemniaczki oraz rybę przed podaniem. 

Cook mollet eggs ( soft-boiled eggs- the moment water starts boiling we cook them for 6 min ). Wash the salmon under cold water, dry it with kitchen towel and place on a long piece of aluminum foil. Sprinkle with salt, pepper and rosemary. Fold the sides and edges of the foil and place in the oven ( 200 degrees Celsius ) and bake for 30 min. Wash the potatoes under cold water and put them in a pan. Cook until soft. Trim the asparagus ( size of your thumb ) and cook just before the fish is done for about 7 minutes. It has to be crunchy not soft. You musn't overcook it !

In order to make the sauce mix all the ingredients and pour over potatoes and the fish before serving.



P.S.
Jajka wyszły mi niewystarczająco miękkie ale jest to wina mojej elektrycznej kuchenki, z którą wciąż się spieram ;)

The eggs came out being not enough soft but this is my electric hob's fault that I still fight with ;) 


Smacznego ! | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...