sobota, 19 marca 2016

Zdrowy jabłecznik | Healthy apple cake

Bardzo szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny. Słodki ale bez dodatku cukru ;) Idealny na przekąskę lub śniadanie. Możemy zdecydowanie przesadzić ze zjedzeniem tego ciasta za dużo ;) 

Przepis zaczerpnęłam ze strony Beaty Pawlikowskiej przy czym zmodyfikowałam niektóre składniki.

Dobry Pomysł: Podziel ciasto na prostokątne kawałki, zawiń w woreczki i zamroź. Dzięki temu będziemy mieli gotowe przekąski do lunchbox'a :)

Very fast in making. Very delectable. Sweet but without added sugar ;) Ideal for a snack or breakfast. We can definitely go overboard with having too much of this cake ;)

I took this recipe from Beata Pawlikowska's website but I modified some of the ingredients. 

Good Idea: Cut the cake into rectangular slices, put them in plastic freezer bags and freeze. We will have ready snacks to put in a lunchbox :)

Składniki | Ingredients
  • 2 dojrzałe banany | 2 ripe bananas
  • 3 słodkie i soczyste jabłka | 3 sweet and juicy apples 
  • 6 łyżek kaszy jaglanej | 6 tbsp millet groats
  • 6 łyżek mąki owsianej | 6 tbsp oat flour
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej | 6 tbsp wholemeal flour
  • 7 łyżek górskich płatków owsianych | 7 tbsp rolled oats
  • 6 suszonych daktyli | 6 dried dates
  • 2 łyżki siemienia lnianego | 2 tbsp linseed
  • 2 garści nasion dyni | 2 handfuls of pumpkin seeds
  • 2 garści nasion słonecznika | 2 handfuls of sunflower seeds
  • 2 łyżeczki cynamonu | 2tsp cinnamon
  • sezam do posypania wierzchu ciasta | sesame seeds for sprinkling on top

Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą tak aby ją całkowicie zakryła. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu poruszając garnkiem. Gotujemy kaszę do momentu aż wchłonie wodę lub będzie już miękka. Jeśli kaszą się ugotuje a wody trochę zostanie to ją przecedź przez sitko. 
Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką na grubych oczkach na tarce. 
W misce rozgnieć banany widelcem, dodaj do nich starkowane jabłka oraz cynamon. Wymieszaj i dołóż kaszę. 
Daktyle pokrój w kostkę i dodaj do owoców. Następnie dodaj mąki i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóź ciasto, posyp sezamem. Piecz w temp 175 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Rinse the groats, place in a pan, pour water so the groats are fully covered. Cook over small heat, moving the pan from time to time. We cook the groats until they absorb all of the water or until soft. If the groats are cooked and there is some water remaining, drain over a sieve. 
Wash the apples and grate with the skin over large holes. 
In a bowl mash the bananas with a fork, add grated apples and cinnamon. Mix and add the groats.
Cut the dates into cubes and add to the remaining fruit. Next, add the flours and seeds. Mix everything well.
Line a loaf tin with baking paper, place the cake mixture and sprinkle with sesame seeds. Bake in 175 degrees Celsius for 60 minutes. 









Smacznego ! | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...