sobota, 10 października 2015

Gulasz z soczewicy i czerwonej fasoli | Red lentils and kidney bean goulash

Bardzo szybka w przygotowaniu micha rozgrzewającego gulaszu. Idealna dla osób nie lubiących mięsa :)
Idealna na jesienne lub zimowe wieczory bo to zawsze w te pory roku lubimy zjeść coś co nas dobrze rozgrzeje, jest gęste i ostre.

Very fast in preparing, a bowl of warming goulash. Ideal for people who don't like meat :) Ideal for autumn or winter evenings as these are the seasons we like to eat something that will warm us up, is thick and spicy. 

Składniki | Ingredients
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy | 4tbsp red lentils
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki | 3tbsp red kidney beans from a can
  • 1 papryka słodka spiczasta | 1 sweet red pepper
  • szklanka przecieru pomidorowego | glass of passata
  • 1 średnia marchewka | 1 medium carrot
  • 2 łyżki oliwy z oliwek | 2tbsp olive oil
  • sól, czerwony pieprz chilli | salt, dried chilli flakes







Gotujemy soczewicę w niewielkiej ilości wody, tak aby była przykryta. Gotuje się ona dość szybko, myślę że maksymalnie 10-15 minut. Odcedzamy na sitku. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paski długości naszego kciuka lub odrobinę krótsze. Do garnka wlewamy oliwę i przesmażamy marchewkę, po 10 minutach dodajemy paprykę i smażymy do momentu aż będą krucho-miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, można najpierw wlać 1/2 szklanki i zobaczyć czy taka ilość płynu nam wystarcza. Dodajemy soczewicę, fasolę, przyprawiamy solą i chilli. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu. 
Gotowe !
Gulasz można zjeść z pajdą świeżego chleba, z kaszą lub makaronem. Możliwości jest tu bardzo dużo.

Cook lentils in a small amount of water, just enough to cover the legumes. They cook quite fast, I think 10-15 minutes maximum. Place them on a sieve and drain away excess water. Peel the carrot and chop into round pieces. Cut the pepper into stripes, the length of our thumb or a bit smaller. In a pan add olive oil and fry the carrot, after 10 minutes add the pepper and fry until they are crunchy-soft. Add passata, you can pour only half of the glass and see if you like that amount of liquid. Add the lentils, beans, season with salt and dried chilli flakes. Cook for a little while over a small heat.
Ready !
Goulash can be eaten with a thick slice of fresh bread, groats or pasta. There is a lot of choices here.


Ilość porcji: 1
Portions: 1


Smacznego ! | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...