Myślę, że drożdżówka to istny klasyk ze względu na swój niepowtarzalny smak, sporą możliwość wyrobów z tego ciasta oraz użycie niewielu składników.
Rich dough always reminds me of our grandmas. I suspect that most of us have memories of sweet smelling, often still warm rich dough cake with streusel topping baked by our granny, eaten with warm milk or cocoa. Such an awesome sensation !
I think rich dough cake is a real classic because of its unique taste, a great choice of cakes you can make from it, and the use of just a few ingredients.
Składniki | Ingredients
- 200 ml ciepłego mleka | 200 ml warm milk
- 42g świeżych drożdży | 42g fresh yeast
- 500g mąki pszennej + do podsypania | 500g plain white flour [wheat] + for dusting
- 50g cukru | 50g sugar
- szczypta soli | pinch of salt
- 1 jajko | 1 egg
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii | 1tbsp vanilla extract
- 50g roztopionego masła | 50g melted unsalted butter
- 1 słoik dżemu truskawkowego | 1 jar of strawberry jam
- rozmącone żółtko | beaten yolk
W osobnym naczyniu rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, jajkiem, ekstraktem z wanilii oraz roztopionym masłem. Dodać miksturę z drożdży i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h ( przykryć ściereczką ). Następnie blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować dżemem i zwinąć jak struclę. Przeciąć nożem wzdłuż zostawiając koniec ciasta nienacięty [ ok 4-5cm ]. Poskręcać ciasto i ułożyć w krąć, zlepić końce i ułożyć je pod spód. Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, wieniec posmarować rozmąconym żółtkiem. Odłożyć jeszcze raz do wyrośnięcia na ok 20-30 min. Piec w temp 180 stopni przez 30-40 minut [ ciasto powinno być złoto - brązowe ].
In a separate dish mix yeast with sugar, fill with warm milk and mix well. In a large bowl mix flour with salt, egg, vanilla extract and melted butter. Add the yeast mixture and knead the dough thoroughly. Put aside in a warm place for aprox 1h and let it rise ( cover with a kitchen towel ). Next, dust your kitchen leaf with flour roll out the dough into a rectangle, spread the jam and roll like a swiss roll. Cut it in half lengthways leaving about 4-5cm at the end. Twist the two pieces together and form a circle connecting two ends and folding them underneath. Place on a baking tray lined with baking paper and brush the wreath with beaten yolk. Set aside to rise for about 20-30 min. Bake in 180 degrees [ electric oven ] for 30-40 min [ the dough should be golden brown ].
Smacznego | Enjoy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz