Quick, healthy, filling pea soup with carrot and olive oil. Yellow peas are a good source of vitamins: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K and minerals: potassium, sodium, fluorine, magnesium, iron, cobalt, copper, manganese, chlorine, calcium and phosphorus. I recommend it for people who don't eat meat or watch their waistline because the soup is low-fat, without any meat or sausage. Fast in making !
Składniki | Ingredients
- 10 łyżek grochu łuskanego | 10tbsp yellow split peas
- 2 duże marchewki | 2 large carrots
- sól i pieprz | salt & pepper
- majeranek | marjoram
- 1 łyżka oliwy z oliwek | 1tbsp olive oil
- 1250ml wody | 1250ml water
Groch płuczemy pod wodą na sitku, następnie wsypujemy do garnka i zalewamy 1l wody. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia. W międzyczasie kroimy marchewkę w kostkę i wrzucamy do wywaru gdy groch będzie na wpół miękki. Zmniejszamy gaz, gotujemy aż groch nam się ładnie rozgotuje- to nada zupie gęstej konsystencji o żółtym kolorze. W momencie kiedy wszystko nam się ugotuje do miękkości wykorzystujemy pozostałe 250ml wody w celu rozrzedzenia [w trakcie gotowania trochę wody nam odparuje ]. Nie musicie dolać wszystkiego, ja wykorzystałam 3/4 szklanki. Na koniec dodajemy oliwę, przyprawiamy.
Place the peas on a sieve and rinse with water, put them in a pan and add 1l water. Cook on a medium heat without the lid. In the meantime cut the carrots into pieces and add to stock when the peas are halfway done. Turn the heat to low and cook the soup until the peas are overcooked- this will give the soup a thick, yellowish colour consistency. The moment everything is well cooked, use the remaining 250ml of water to thin the soup [ during cooking some of the liquid evaporates ]. You don't have to add everything, I used 3/4 glass. To finish add olive oil, season.
* Zupa przygotowana z tych proporcji wyszła dość gęsta. Proszę przygotować swoją wedle uznania ;)
Ilość porcji: 2 miski
Soup prepared from these proportions came out quite thick. Please prepare yours according to taste ;)
Portions: 2 bowls
Smacznego | Enjoy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz