czwartek, 11 grudnia 2014

Brownie z orzechami bez mąki | Flourless Nut Brownie

Mocno czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami, idealnie wilgotne, rozpływające się w ustach. Przepyszne ! Przepis zapożyczyłam z bloga Mała Cukierenka.

Very chocolatey cake with crunchy nuts, ideally gooey, it will melt in you mouth. Scrumptious ! I borrowed the recipe from Mała Cukierenka blog. 




Składniki | Ingredients

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej | 1tsp instant coffee
  • 1 łyżka gorącej wody | 1tbsp hot water
  • 100g masła | 100g butter
  • 200g gorzkiej czekolady 80% | 200g dark chocolate 80%
  • 1/3 łyżeczki esencji waniliowej | 1/3tsp vanilla extract
  • 4 duże jaja [  osobno białka i żółtka ] | 4 large eggs [whites and yolks separate ]
  • 170g cukru | 170g sugar
  • 200g zmielonych migdałów | 200g almond meal


Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. W rondlu rozpuścić posiekane masło i połamaną czekoladę, dodać kawę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać esencję waniliową i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodawać stopniowo połowę cukru i mieszać do uzyskania lśniącej, gęstej masy. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru. Do uzyskanej masy z żółtek wlać czekoladę oraz zmielone migdały i dokładnie wymieszać. Ostatni krok to stopniowe dodawanie ubitych białek i delikatne wmieszanie ich do masy. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia [ wystarczy tylko dno ] w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. 

Prepare your coffee in 1tbsp hot water. In a pan melt chopped butter and broken into pieces chocolate, add coffee and mix well. Next, add the vanilla extract and let it cool. Mix the egg whites until fluffy. Still beating the whites, add half of the sugar in batches until reaching a thick and fluffy consistency. In another bowl mix the yolks with the remaining sugar. Fold the chocolate mixture and almond meal into the yolk batter and mix well. The last step is gradually adding the whites and gently mixing them into the batter. We bake the cake in a 20cm diam round tin  lined with baking sheet [ only the base ] in 180 degrees Celsius for 30 minutes. 









Smacznego | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...