wtorek, 30 grudnia 2014

Proteinowa przekąska z twarogu, marchewki, nasion i orzechów | White cheese, carrot, seed and nut, protein snack

Gdy dbamy o linię, jesteśmy na diecie, chodzimy na siłownie lub po prostu chcemy coś zdrowo przegryźć. Bardzo syta przekąska, bogata w dobre tłuszcze, mnóstwo drogocennych witamin, bez dodatku cukru [ to on jest sprawcą odkładania się tłuszczyku ]. Przepis jest dla jednej osoby. Polecam :)

P.S. Właśnie zjadłam mój twarożek po powrocie z siłowni ;) Jadam produkty półtłuste lub pełnotłuste bo są zdrowe, zawierają witaminy i tłuszcze, które są nam potrzebne. Produkty low-fat są bogate w cukier.





When we care for our waistline, we're on a diet, we attend the gym or we simply want to snack healthily. Very filling light meal, rich in good fats, a lot of precious vitamins, no added sugar [ it is sugar that puts away fat in your body ]. The recipe is for one person. I recommend :)

P.S. I've just had my white cheese snack after coming back from the gym ;) I eat products that are either half-fat or full fat because they are healthy, include vitamins and fats that we need. Low-fat products are full of sugar. 




Składniki | Ingredients

  • 125g sera twarogowego półtłustego | 125g half-fat white cheese [ similar to cottage cheese ]
  • 6 kopiastych łyżeczek jogurtu naturalnego greckiego [ zwykły, nie z obniżoną zawartością tł ] | 6 heaped tsps natural greek yogurt [ normal, not low-fat ]
  • 1 łyżeczka nasion chia | 1 tsp chia seeds
  • 1 łyżeczka łuskanego słonecznika | 1 tsp sunflower seeds
  • 1 łyżeczka cynamonu | 1 tsp cinnamon
  • 1 marchewka | 1 carrot
  • 6 orzechów laskowych | 6 hazelnuts

Ser przełożyć do miseczki, dodać jogurt, wsypać cynamon i wymieszać. Marchewkę obrać i starkować na dużych oczkach, dodać. Orzechy laskowe przekroić na pół i wsypać z resztą nasion. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanki.

Place the cheese in a bowl, add yogurt, cinnamon and mix. Peel the carrot and grate it using the big holes, add. Cut the hazelnuts in half and add with the rest of the seeds. Mix well and place in a glass. 




* This note is to my English speaking friends: the cheese 
I've used is a cheese made from cow's milk. It comes in a block and has a slightly grainy texture, you can buy it minced as well. In the UK they are found in every Polish shop. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...