I przyszedł ten czas kiedy to ja zaczęłam eksperymentować w kuchni i odkryłam, że można przyrządzić ją na wiele sposobów z czego dla mnie najlepiej smakuje upieczona w piekarniku, skropiona oliwą z oliwek i posypana ziołami.
Dzisiaj przedstawiam przepis jednego z moich ulubionych szefów kuchni, Roberta Sowy.
When I was a child and we had fish for dinner, it was always the same set meal: fillet battered in egg and breadcrumbs fried in a pan, served with potatoes and sauerkraut. Alternatively there was Greek style fish or Karp but that was on high days and holidays. That is why I didn't quite fancy fish meals.
And the time came when I started to experiment in the kitchen and discovered that it can be prepared in many ways whereas for me it tastes best baked in the oven, drizzled with olive oil and seasoned with herbs.
Today I would like to present a recipe of one of my favourite chefs, Robert Sowa.
Składniki | Ingredients
Marynata | Marinade
- 2 łyżki oliwy z oliwek | 2tbsp olive oil
- przyprawa do ryb | spices for fish
- 2 ząbki czosnku | 2 garlic cloves
- pieprz | pepper
- sok z 1/2 cytryny | juice from 1/2 lemon
Sos | Sauce
- 200g świeżego bobu | 200g fresh broad beans
- 1 cebula | 1 onion
- 2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu | 2tbsp sliced into stripes bacon
- 50ml wytrawnego białego wina | 50ml dry white wine
- 200ml śmietanki kremówki 36% | 200ml whipping cream/heavy cream [36% fat]
- 2 łyżki tartego sera parmezan | 2tbsp shredded parmesan
- sól i pieprz | salt&pepper
- 4 łyżki oliwy z oliwek | 4tbsp olive oil
Dodatkowo | Additionally
- 4 x 160g filetu z ryby | 4 x 160g fillets
- 8 średnich ziemniaków | 8 middle-sized potatoes
- 4 gałązki kopru | 4 sprigs dill
- 2 łyżki masła | 2tbsp butter
- 1 limonka do dekoracji | 1 lime for decoration
- 4 gałązki rozmarynu | 4 sprigs rosemary
Filety z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4h. Po zamarynowaniu rybę piec 20 min. w 180 stopniach. Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok 10-12 min. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie ubić z dodatkiem masła i dodać posiekany koperek. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, czosnek i bekon, podlać winem. Po odparowaniu dodać śmietankę, zredukować, a następnie dodać starty parmezan. Powstały sos połączyć z obranym bobem. Łososia ułożyć na sosie z bobu, udekorować rozmarynem i cytryną, podać z ziemniakami.
P.S.
*Niestety nie miałam w tym czasie świeżego rozmarynu dlatego nie widać go na zdjęciach.
*Jeśli nie posiadacie wina to śmiało można zrobić to danie bez niego, wyjdzie równie pyszne bo próbowałam ;)
*Unfortunately I didn't have fresh rosemary in that time which is why you cannot see it in the picture.
*If you don't have wine you can cook this meal anyway as it will taste more or less the same - I did try ;)
Smacznego | Enjoy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz