lubi czekolady ? ;) Z pewnością tak ale wydaje mi się, że należy do mniejszości. Jeśli się chwilę zastanowimy nad wyrobami, które zawierają proszek kakaowy [kakao] to zauważymy, że dostępny jest ogromnie zróżnicowany wybór takich słodkości. Spójrzmy: kakao, które możemy przyrządzić z mlekiem jako napój; w cukiernictwie używamy go do polew, posypek, słodkich kremów; tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej i te wszystkie inne z niekończącymi się dodatkami; kremy czekoladowe, czekoladowo-orzechowe, czekoladowo-mleczne do smarowania pieczywa; ciastka, wafelki przełożone masą kakaową; bombonierki; batony w polewie czekoladowej; czekoladowe lody...mogłabym tak w nieskończoność. Jak widać zastosowanie nasion kakaowca jest bardzo szerokie. Myślę, że każdy będzie w stanie znaleźć coś co mu smakuje :)
Ten post nie będzie jednak o tym jak cudowna i pyszna jest czekolada ale o tym, że powinniśmy uwzględnić w swojej diecie tą prawdziwą, gorzką czekoladę, która zawiera najwięcej kakao bo jest SUPER ZDROWA !
Najlepiej zwracać uwagę na czekoladę zawierającą 80% kakao i więcej. Będzie ona bardziej gorzka ale warto powoli przyzwyczajać swoje kubki smakowe bo to ZDROWIE w NAJCZYSTSZEJ POSTACI.
Kakao bogate jest w:
- magnez
- wapno
- chrom
- żelazo
- mangan
- cynk
- fosfor
- witaminy A, E, z grupy B
Nasiona kakaowca zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących oraz rewitalizujących. Znajdują się w nich flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia. Kakao poprawi nam humor, ponieważ ma w sobie tryptofan, który wytwarza serotoninę "hormon szczęścia". Co więcej, w tych drogocennych nasionach można znaleźć fenyloetyloaminę czyli "czekoladową amfetaminę", która w dużych ilościach pozwala wywołać podekscytowanie.
Zatem wcinajmy gorzką czekoladkę i niech zawsze będzie pod ręką w szafce ze słodkościami bo dzięki niej będziemy mega zdrowi ;) a tych co marudzą, że jest zbyt gorzka podsuwam pomysł na kupno gorzkiej z orzeszkami i pomarańczą.
P.S.
Przepis na własną czekoladę z bakaliami: w garnku rozpuścić gorzką czekoladę (70%, 80%, 90%), dodać posiekane drobno ulubione orzechy, wsypać ulubione suszone owoce; wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do małego prostokątnego naczynia i poczekać aż stwardnieje. Czekolada gotowa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz