sobota, 16 sierpnia 2014

Tagliatelle z kurczakiem, boczkiem i szparagami w sosie serowym Grana Padano | Tagliatelle with chicken, bacon and asparagus in a cheese Grana Padano sauce

Ochota na włoskie jedzenie w naszym domu jest ZAWSZE ! Czy to sos pomidorowy czy serowy, NIEWAŻNE ! Ten zapach i ten smak... Absolutne niebo ;)
To danie jest bardzo tłuste. Zawartość tłuszczu w serze to 32% a w kremówce aż 48% :)
Mieszkam w Anglii i często korzystam właśnie z tej śmietanki (Double Cream). Do tego dania równie idealna będzie śmietanka z 30% zawartością tłuszczu. Ale! Raz nie zawsze, nie skupiajmy się na kaloriach lecz na smaku i doznaniach. 

A craving for Italian food is ALWAYS present in our house. Tomatoe or creamy(cheese) sauce, IT DOESN'T MATTER ! That smell and that taste...Absolute heaven ;)
This dish is very high in fat. Fat content in cheese is 32% and in cream 48% :)
I live in England and I use this cream very often (Double Cream). Ideal for this pasta dish will be a 30% fat cream. But ! Once not always, let's not focus on calories but on the taste and sensations.



Składniki | Ingredients


  • makaron tagliatelle 300g | tagliatelle pasta 300g
  • 300 ml śmietanki | 300ml double cream
  • 1-2 łyżki sera tarkowanego grana padano lub parmezan | 1-2 tbsp ground grana padano or parmesan
  • 3 piersi z kurczaka | 3 chicken fillets
  • 300g boczku w plastrach | 300g bacon
  • 300g  szparagów | 300g asparagus
  • oliwa z oliwek | olive oil

Makaron ugotować al dente, opłukać w zimnej wodzie i odstawić. Kurczaka umyć i pokroić na średnie kawałki. Plastry boczku pokroić najpierw na długie paski a następnie te paski na 3 mniejsze paski. Przesmażyć kurczaka na 2 łyżkach oliwy, następnie dodać boczek i smażyć przez kilka minut. Odłożyć na bok. W garnku zagotować wodę. Szparagi opłukać, odciąć końce, przekroić na pół aby zmieściły nam się do garnka. Zielone wrzucamy do wrzątka, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy od 3-8 min. Warzywo to ma być chrupiące. Pod żadnym pozorem nie można go rozgotować bo danie straci na smaku. Gotowe szparagi kroimy na kilka mniejszych kawałków. Na dużą patelnię wlewamy kremówkę, ustawiamy mały ogień i wsypujemy łyżkę sera. Tutaj trzeba pilnować aby sos nie zrobił nam się zbyt gęsty dlatego ostrożnie przy dodawaniu kolejnej łyżki sera. Gotować na małym ogniu do uzyskania idealnego gęstości sosu [ sos zostaje szybko wchłonięty przez makaron dlatego lepiej aby był rzadszy ]. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy aby był równomiernie pokryty sosem, dorzucamy kurczaka, boczek i szparagi. Podgrzewamy.



Cook pasta al dente, drain in cold water and put aside. Wash the chicken and cut into medium-sized pieces. Bacon slices first cut into long strips and then into another 3 smaller strips. Fry the meat on 2 tbsp olive oil, add bacon and fry for another few minutes. Put aside. In a pan boil water. Wash the asparagus, cut the ends, cut them in half so they fit in you pan. Throw the greens into the boiling water, reduce the heat to minimum and simmer for 3-8 min. This vegetable is supposed to be crunchy. Do not overcook it otherwise the dish will loose on the taste. Ready asparagus cut into smaller pieces. Pour the cream into a large pan, put the heat to low and add 1 tbsp of cheese. You have to be very careful here not to make the sauce too thick so don't be too thoughtful when adding another tablespoon of cheese. Cook over a low heat until reaching the ideal thickness of the sauce [ the sauce is absorbed by pasta quite fast therefore it's better for it to be a little bit runny ]. Add pasta, mix well so it's fully covered in sauce, add chicken, bacon and asparagus. Heat up.


** z podanych składników wyjdą 3 porcje czyli jak dla mnie i mojego męża, który poprosi o dokładkę | the ingredients will allow you to make 3 portions which means for me and my husband whereas he will ask for seconds ;)


Smacznego | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...