niedziela, 19 stycznia 2014

Spaghetti po mojemu | Spaghetti my way

Kiedy jem to danie nic innego w danym momencie się nie liczy, ziemia staje. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Dobrej jakości mięso, perfekcyjnie doprawiony sos-lekko pikantny, soczysta papryka i świeży makaron...to wszystko sprawia, że to spaghetti jest wyborne! Ah! :)

When I'm eating this dish nothing else matters, the Earth stops moving. Every mouthful melts in your mouth. Good quality mince meat, perfectly seasoned sauce- a little bit spicy, succulent pepper and fresh pasta...all this makes it a splendid spaghetti ! Ah! :)


Składniki ~ Ingredients:



  • 400g mięsa mielonego wieprzowego~ 400g pork mince meat
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach z puszki LUB 700g passaty pomidorowej~ 2 cans of chopped tomatoes OR 700g passata
  • świeży makaron z torebki [400g] ~ fresh pasta from a package [400g]
  • 3 papryki: czerwona, żółta, zielona~ 3 peppers: red, yellow, green
  • 1 cebula~ 1 onion
  • 4 ząbki czosnku~ 4 cloves of garlic
  • ketchup do doprawiania~ ketchup for seasoning
  • sól~ salt
  • pieprz~ pepper
  • bazylia~ basil
  • oregano~ oregano
  • pieprz chilli~ chilli pepper
  • papryka słodka~ pepper (spice)
  • oliwa z oliwek~ olive oil

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie na małym ogniu aby lekko zmiękła. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli. Nie pozwólmy aby zaczął się przypalać. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy je aż zbrązowieje. W razie potrzeby dolać więcej oliwy. W międzyczasie kroimy papryki na średniej wielkości kawałki przypominające prostokąty lub kwadraty. Dodajemy do mięsa i smażymy tak długo aż papryka będzie średnio miękka- nie może być zbyt miękka bo będzie się później rozwalać. Solimy, pieprzymy, dodajemy 5 łyżek ketchupu, pieprz chilli i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Dzięki słonym przyprawom papryki szybciej zmiękną. Następnie dodajemy passatę lub pomidory. Jeśli chodzi o passatę to dodajmy tyle ile chcemy mieć sosu, pomidory z puszki natomiast opróżniamy z dwóch puszek i gotujemy na małym ogniu aby sos zgęstniał. Passata na gęstość jest idealna dlatego nie trzeba jej gotować. Przyprawiamy sos wedle uznania. Mój był dość pikantny, użyłam sporo pieprzu chilli :) Pamiętajmy o dużej ilości ziół: bazylia i oregano to podstawa ! Gotujemy wodę na makaron, wrzucamy go do wrzątku ale zmniejszamy gaz i parzymy ok 3 min.

Odcedzamy, kładziemy porcję na talerz, na to sos i wcinamy :P

Chop the onions and fry on olive oil over a low heat until it softens its texture.  Peel garlic cloves and press it using a garlic press. Add to onions. Don't let it burn. Next, add the meat and fry until brown. Add more olive oil if we need to. In the meantime chop the peppers. Make medium sized squares and rectangles. Add to meat and fry until soft. Don't let it become too tender as it will fall apart. Season with salt, pepper, add 5 tablespoons of ketchup, chilli pepper and fry over a low heat covered with lid. Thanks to salty spices the peppers will become soft faster. After that pour in the passata or chopped tomatoes. We add as much passata as much sauce we want to have. The amount of tomatoes we have to use is 2 cans and they need to be cooked over a low heat so they can thicken.  The thickness of passata is perfect therefore there is no need to cook it. Season the sauce according to taste. Mine was a bit spicy, I used quite a bit of chilli pepper :) Remember about a proper amount of herbs: basil and oregano is the base ! 

Boil water for pasta, add pasta and reduce the heat so it simmers for about 3 min. Strain your pasta, place a handful on a plate, top it with sauce and dig in :P







Smacznego ~ Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...