niedziela, 12 stycznia 2014

Drożdżówka z kokosem i budyniem | Coconut & custard bun

Jestem ogromną wielbicielką słodkich wypieków a te zrobione z drożdży należą do moich ulubionych. Świeża chałka, drożdżówka z budyniem, czy inna słodka buła w towarzystwie ciepłego mleka, kakao czy kawusi to ISTNE NIEBO ! Nic dodać nic ująć. Po prostu :)

I'm a huge fan of sweet baking and yeast dough is one of my favourite. Fresh sweet bread, custard bun or any other sweet roll in the company of warm milk, cocoa or coffee is just HEAVEN ! Nothing more nothing less. Just like that :)



Składniki ~ Ingredients:
  • 1kg przesianej mąki pszennej ~ 1kg sieved plain white [wheat] flour
  • 1/2 szklanki cukru ~ 1/2 glass sugar
  • 100g świeżych drożdży ~ 100g fresh yeast
  • 1/2 litra mleka ~ 1/2 litre milk
  • 200g prażonych wiórków kokosowych ~ 200g toasted shredded coconut
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki/rodzynków ~ 3 tablespoons dried fruit/raisins
  • 5 jaj ~ 5 eggs
  • 1 łyżka esencji waniliowej ~ 1 tablespoon vanilla extract
  • kostka masła rozpuszczonego i schłodzonego ~ 1 butter melted and chilled
  • 2 budynie (waniliowy lub śmietankowy) ~ 2 packets of pudding, custard ( vanilla or cream)
  • mleko potrzebne do przyrządzenia budyniu [ 1l ] ~ milk for preparing the pudding [ 1l ]




Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka i cukru. Odstawiamy na 10 min. Do miski dodajemy mąkę, resztę mleka i cukru, jaja i rozczyn. Wyrobić ciasto. 
Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Później wiórki, skórkę/rodzynki (oprószone mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia. Budyń zrobić wg przepisu zmniejszając ilość o pół szklanki. Blachę o wymiarach 28x23x6 wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 2cm. Na środek wykładamy budyń i składamy boki do środka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1h.

Mix yeast with 2 tablespoons warm milk and sugar. Put aside for 10 min. In a bowl mix flour, the remaining milk and sugar, eggs and yeast mixture. Make the dough. Knead it until smooth and very elastic. In the end add butter, then coconut and mixed fruit/raisins ( raisins should be dipped in flour ). Prepare the pudding according to instructions on the packet decreasing the amount of milk by 1/2 glass. Place the dough in a warm place so it can rise. Line the base of your baking tin (28x23x6cm) with baking paper. Roll out your dough - the thickness should be about 2cm.  Place the pudding in the centre and fold two sides together. Bake in 180 degrees celsius for about 1h.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ja wybrałam lukier ze względu na małą zawartość cukru w wypieku. 

Przepis na lukier: wsypać szklankę cukru pudru do garnuszka, dodać 2-3 łyżki wody i rozpuścić na małym ogniu. Mieszać energicznie aż powstanie gęsty biały lukier.

The bun can be topped with icing sugar or you can make a proper icing just like I did. I've chosen to apply icing on the cake because of low amount of sugar used in the recipe. 

Icing: mix a glass of icing sugar and 2-3 tablespoons water in a pan over a medium heat. Stir energetically until nice and thick. 

* Nie trzeba używać kandyzowanej skórki czy rodzynek. Wedle uznania.

  You don't have to add dried fruit or raisins. According to taste.  


Smacznego ~ Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...