sobota, 21 września 2013

Sajgonki | Spring rolls


Sajgonki...bardzo dobrze znane każdemu kto lubuje się w daniach kuchni azjatyckiej. Mąż zawsze wspomina jak za młodzieńczych lat przesiadywał ze swoją paczką w jednej z chińskich restauracji w naszym rodzinnym mieście i zajadał się Sajgonkami bo były najtańsze : ) 

Ostatnio podczas robienia zakupów w polskim sklepie zauważyłam papier ryżowy firmy Tao Tao - tak o to zrodził się pomysł na tę pyszną przystawkę.

Spring rolls...well known to everyone that likes asian cuisine. My husband always recalls his memory about sitting with his friends when they were youngsters in one of the chinese restaurants in our home town and eating spring rolls because they were the cheapest : )

Recently while doing some shopping in the Polish shop I spotted Tao Tao's rice paper - that's how I came up with the idea to make this delicious appetizer. 



Składniki [ nadzienie na 8-10 sajgonek ] ~ Ingredients [ filling for 8-10 spring rolls ] :

  • 50g makaronu chińskiego ~ 50g chinese noodles
  • średnia marchew ~ medium size carrot
  • cebula ~ onion
  • 3 liście kapusty ~ 3 leaves cabbage
  • 200g mięsa mielonego wieprzowego ~ 200g minced pork
  • jajko ~  egg
  • 2 łyżki sosu ostrygowego /może być sojowy/ ~ 2 tablespoons oyster sauce /you can use soy sauce/
  • 5 pasków szczypiorku ~ 5 strips of spring onions
Makaron chiński wrzucamy do wrzątku i zostawiamy pod przykryciem. Po 3 minutach odcedzamy i kroimy w paski o długości ok 5 cm. W cienkie paski kroimy marchew, szczypior ( kroimy go także w poprzek dzieląc na 3-4 części aby nie był za długi ), cebulę i liście kapusty. Mieszamy i dodajemy mięso mielone, jajko i sos sojowy. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Pojedynczy placek papieru ryżowego zanużamy na 2 sekundy w letniej wodzie i kładziemy na deskę aż zmięknie. Na papier nakładamy łyżkę nadzienia i zawijamy w sposób pokazany na zdjęciach: 


Sajgonki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Put 50g of chinese noodles into boiling water and leave covered. After 3 minutes drain the water and cut into 5cm strips. Cut the carrot, spring onions ( we cut it sideways as well dividing into 3-4 parts so it's not too long ), onion and the cabbage into very thin strips. Mix and add mince meat, egg and soy sauce. Mix the vegetables and meat, and season with pepper.
Dip each sheet of rice paper in warm water for 2 seconds. Remove and place on a flat surface to soften. Add 1 tablespoon of the filling on each sheet and wrap it as shown on the photos above. Deep fry until golden brown.



Sajgonki podajemy z sosem chili słodko-kwaśnym i smażonym ryżem lub tylko z sosem. 

We serve spring rolls with sweet chili sauce and fried rice or just the sauce.





Smacznego ! ~ Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...