środa, 30 grudnia 2015

Chlebek bananowo marchewkowy | Banana & Carrot bread

Chlebek bananowy robi się niesamowicie szybko i smakuje genialnie. Robię go zazwyczaj gdy pozostaną mi się bardzo dojrzałe banany. Ten chlebek to zdrowsza wersja bo z użyciem mąki orkiszowej, bez dodatku masła i dużej ilości cukru. Polecam dla osób, które dbają o linię lub są w trakcie dietki [ ochota na słodkie zawsze nas nawiedzi ;) ]. Myślę, że takie ciasto sprawdzi się również kiedy nieoczekiwanie zadzwonią goście i zapowiedzą się na kawę. Chlebek jest pyszny w smaku i idealnie nadaje się na popołudniową przekaskę do kawki :)
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchenne Łasuchowanie. Zmniejszyłam ilość cukru oraz użyłam mąki orkiszowej.

Banana bread is made incredibly fast and it tastes brilliantly. I usually make it when I have left very ripe bananas. This bread is a healthier version as it is made with spelt flour, without butter and a lot of sugar. I recommend it for weight watchers or those who are on a diet [ cravings for sweet will come and haunt us ;) ]. I think this cake is also ideal for when guests phone unexpectedly and invite themselves for coffee. The bread is yummy and is ideal for an afternoon treat with coffee :)
I took the recipe from Kuchenne Łasuchowanie blog. I lowered the amount of sugar and used spelt flour.




Składniki | Ingredients
  • 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej | 1 1/4 cup spelt flour*
  • 1/4 szklanki płatków owsianych górskich | 1/4 cup rolled oats
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia | 1 tsp baking powder
  • 1/2 łyżeczki sody | 1/2 tsp baking soda
  • 1 łyżeczka cynamonu | 1 tsp cinnamon
  • 1/4 łyżeczki soli | 1/4 tsp salt
  • 2 dojrzałe banany | 2 ripe bananas
  • 1/4 szklanki brązowego cukru | 1/4 cup brown cane sugar
  • 1 jajko | 1 egg
  • 1 białko | 1 egg white
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | 1 tsp vanilla extract
  • 3 łyżki musu jabłkowego (2 jabłka) | 3 tbsp apple sauce (2 apples)
  • 1 szklanka startej marchwii (3 duże marchewki) | 1 cup grated carrot (3 large carrots)
  • 1/3 szklanki mleka | 1/3 cup milk
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów | 1/4 cup chopped nuts
  • masło do wysmarowania keksówki | butter for buttering* the loaf tin
  • bułka tarta do obsypania keksówki | breadcrumbs for lining the loaf tin

Obieramy dwa jabłka i trzemy na najmniejszych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy na małym ogniu przez 10 min, następnie odkładamy do wystygnięcia.

Obieramy marchewki i trzemy na największych oczkach.

Siekamy nasze ulubione orzeczy na dość spore kawałki i przekładamy do mniejszej miseczki na później.

Mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, 

cynamon i sól. 

W osobnym naczyniu miksujemy banany, cukier, jajo, białko i wanilię. Gdy masa będzie gładka dodajemy mus jabłkowy, mleko, startą marchewkę oraz posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie i przekładamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy do połączenia składników. 



Keksówkę smarujemy lekko masłem, obsypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut.



Peel two apples and grate them using the smallest holes, place in a pan and fry over small heat for 10 minutes. Set aside to cool.


Peel the carrots and grate them using the large holes. 

We chop our favourite nuts into chunky pieces and place them in a smaller bowl for later.


Mix the flour, oats, baking powder, baking soda, cinnamon and salt. 


In a separate bowl mix (use a hand mixer) bananas, sugar, egg, egg white and vanilla extract. When the batter is smooth add the apple sauce, milk, grated carrot and chopped nuts. Mix well using a wooden spoon and fold it into the bowl with dry ingredients. Mix until the ingredients are combined.



Butter your loaf tin, line with breadcrumbs and fill it with batter. Place in a pre-heated to 180 degrees Celsius oven and bake for 45-55 minutes. 




* szklanka 250ml | 250ml cup
* wymiary keksówki: 30x8,5x7cm | loaf tin dimensions: 30x8,5x7cm


Ja swoją kromkę posmarowałam masłem. Mniaaam :) 

I buttered my slice. Yummy :)

Smacznego ! | Enjoy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny Polski Rosół

Witam Was Serdecznie ! Kto nie lubi rosołu, prawda ? A no szczerze wam powiem, że kiedy byłam nastolatką bardzo marudziłam mamie kiedy na o...