Wszystko liczymy, ważymy; pilnujemy aby nie było tłuste, zbyt słodkie i duże. Niestety aby schudnąć musimy ograniczyć cukier i to bardzo mocno :( a gdy już nie wytrzymujemy bo nasz organizm domaga się cukru to my najchętniej zjedlibyśmy kilka kawałków czekoladowego ciacha, całą tabliczkę czekolady czy paczkę ciastek. Na szczęście istnieją smakołyki, które mają przyjazną ilość kalorii, niską zawartość tłuszczu i cukru. Najlepsze jest to, że możemy je przyrządzić samemu w domu :) Takie jest właśnie to ciasto ! Dietetyczne, Niskokaloryczne, Szybkie w przygotowaniu ! Jemy bez wyrzutów sumienia :]
Diet is a difficult time..
We count and weigh everything; we make sure it's not fat, too sweet and big. Unfortunately, in order to lose weight we must cut down on sugar...big time :( and when we struggle because our body screams for sugar what we would do is eat a few chunky pieces of chocolate cake, a whole chocolate bar or a packet of cookies.
Luckily, there are sweeties with a friendly amount of calories, low in fat and sugar. The best thing is that we can make them ourselves at home :)
This is what this cake is all about ! Diet, Low-calorie, Fast in making ! We eat it guilt-free :]
Składniki | Ingredients:
- jogurt grecki 500 ml | greek style yogurt 500 ml
- 3 jaja | 3 eggs
- 6 łyżek mąki kukurydzianej | 6 tbsp corn flour
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia | 2 tsp baking powder
- 1 łyżeczka olejku waniliowego |1 tsp vanilla oil/extract
- 1/2 szklanki cukru pudru | 1/2 cup powdered sugar
- kilka truskawek | few strawberries
- bułka tarta do posypania | breadcrumbs for sprinkling
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, olejek. Miksujemy na małych obrotach aż składniki dokładnie się wymieszają i powstanie gładka masa. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki --> owoców używamy tyle aby pokryły nam powierznię ciasta lub wedle uznania.
Keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do foremki. Układamy owoce na górze ciasta, będą unosić się na powierzchni.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Ciasto nie musi być mocno brązowe u góry. Ten czas pieczenia w zupełności wystarczy.
Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę.
Najlepiej smakuje na następny dzień gdy masa uzyska zbitą konsystencję.
In a bowl mix yogurt, eggs, flour, sugar, baking powder, oil/extract. Use a kitchen mixer and put it on low speed. Mix until all the ingredients are combined and you get a smooth batter. Wash the strawberries and cut into fourths --> use enough fruit to cover the top of the cake or less if you prefer it that way.
Butter a loaf tin and sprinkle with breadcrumbs. Pour the batter into the prepared tin. Place the strawberries on top, they will float on the surface.
Place the cake in the oven ( previously heated to 180 ). Bake for 40-50 minutes. The cake doesn't have to be very brown on top. The baking time is just enough.
Let the cake cool in the half-opened oven for an hour. It tastes best the next day when the cake obtains a firm texture.
Smacznego ! | Enjoy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz